Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Meksika sutarė atšaukti pomidorų importo muitus

JAV administracija ir Meksikos ūkininkai pasiekė susitarimą dėl naujų prekybos pomidorais taisyklių, kurios leis nutraukti Vašingtono antidempingo tyrimą ir panaikinti muitus importuojamiems meksikietiškiems pomidorams.
Įvairių rūšių pomidorai
Įvairių rūšių pomidorai / Vida Press nuotr.

Susitarimas buvo pasiektas antradienio vidurnaktį, rašo agentūra „Bloomberg“. Jis įsigalios pasibaigus viešųjų konsultacijų 30 dienų laikotarpiui.

„Po intensyvių diskusijų su visomis šalimis, vėlų [antradienio] vakarą parafavome naujo susitarimo su Meksikos augintojais projektą. Šis projektas atitinka abiejų šalių reikalavimus ir padeda išvengti antidempingo muitų poreikio“, – pareiškė JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas.

JAV prekybos departamentas dėl JAV gamintojų skundų gegužę sustabdė susitarimo su Meksikos gamintojais, kuris Meksikai leido nuo 1996 metų išvengti antidempingo muitų, galiojimą.

Pagal naująjį susitarimą bus panaikinti išankstiniai 17,5 proc. muitai, kurie įsigaliojo gegužę, o Meksikos gamintojai galės susigrąžinti sumokėtus muitus.

Susitarime taip pat numatyta, jog bus tikrinami 92 proc. Meksikos sunkvežimių, kuriais į Jungtines Valstijas įvežami pomidorai. JAV ūkininkai reikalavo, kad būtų tikrinami visi į JAV įvežami pomidorų kroviniai, tačiau Meksika laikėsi nuomonės, jog tai yra neįmanoma logistikos požiūriu.

Jeigu būtų įvesti nuolatiniai muitai, tai suduotų skaudų smūgį Meksikos žemės ūkio sektoriui.

Floridos pomidorų augintojai Meksiką – didžiausią pasaulyje pomidorų eksportuotoją – kaltino dempingu, nors šalis tai neigė.

Meksikietiškų pomidorų eksportas į JAV pastaraisiais dešimtmečiais padidėjo daugiau kaip dukart ir pernai sudarė apie 2 mlrd. JAV dolerių.

Meksika tiekia maždaug pusę visų JAV suvartojamų pomidorų, o Jungtinės Valstijos iš Meksikos įsigyja apie 95 proc. viso šalies eksportuojamo pomidorų kiekio, rašo agentūra „Dow Jones“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas