Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV muitai gali neigiamai paveikti Lietuvos verslą – analitikas

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) įvesti muitai iš Europos Sąjungos (ES) importuojamam plienui ir aliuminiui gali paveikti ir Lietuvos verslą, nors šalis į JAV neeksportuoja šių žaliavų, teigia Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) analitikas.
Aleksandras Izgorodinas
Aleksandras Izgorodinas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

LPK patarėjas ekonomikai Aleksandras Izgorodinas sako, jog dėl muitų didėja neapibrėžtumas, galintis pakenkti ES ekonomikai.

„JAV sprendimas didinti muitus plienui ir aliuminiui gali pakenkti Lietuvos kontraktinės gamybos verslui – per užsakymų iš didžiųjų ES valstybių sumažėjimą“, – komentare sakė analitikas.

Anot jo, pernai JAV teko tik 3,4 proc. visų Lietuvos eksporto apimčių – 3,7 karto mažiau nei Vokietijai, kuri yra didžiausia Lietuvos eksporto partnerė. Tačiau, kita vertus, 80 proc. viso šalies eksporto tenka ES rinkai, o jo rinką struktūroje nemažą dalį sudaro tarpinio vartojimo prekės.

„Pavyzdžiui, Vokietijos metalo gaminių gamintojui netekus užsakymo JAV, gamybos partneris Lietuvoje taip pat rizikuoja netekti užsakymo iš atitinkamo užsakovo Vokietijoje. Tai yra rizika Lietuvos pramonei, kuri vis labiau integruojasi į stambesnių ES valstybių gamybos grandines“, – kalbėjo A. Izgorodinas.

LPK patarėjas sakė, jog JAV muitai gali pakenkti bendrovių pelningumui.

„Tikėtina, kad Lietuvos gamintojai bus priversti ieškoti būdu mažinti kontraktinės gamybos paslaugų įkainius – tai atitinkamai gali kirsti per Lietuvos pramonės pelningumą, kurį ir taip vis labiau spaudžia augantys darbo kaštai“, – tvirtino A. Izgorodinas.

Anot jo, tokie iššūkiai ekonomikoje gali pavėlinti ar panaikinti įmonių planus investuoti į plėtrą.

„Sumažėjęs Lietuvos verslo noras investuoti į plėtrą. Išaugęs neapibrėžtumas dėl situacijos eksporto rinkose bei tikėtinas didesnis spaudimas pelningumui gali paskatinti dalį Lietuvos gamintojų persvarstyti ar atidėti investicijų bei plėtros planus“, – tvirtino A. Izgorodinas.

Penktadienį JAV įvedė muitus iš ES, Kanados ir Meksikos importuojamam plienui ir aliuminiui – tarifai sieks atitinkamai 25 ir 10 procentų. Bendrijos šalys reiškė pasipiktinimą ir nusivylimą JAV sprendimu, o Europos Komisija paskelbė apie planuojamą atsaką Vašingtonui.

Plienas ir aliuminis naudojami įvairiose srityse, įskaitant automobilių gamybą ir statybą, kelių ir geležinkelių tiesimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas