Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV: neturime informacijos apie ES veiksmus, skirtus nutraukti orlaivių gamintojų ginčą

JAV trečiadienį Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) pareiškė negalinti rimtai vertinti ES pranešimo, kad pastaroji ėmėsi priemonių išspręsti ilgai trunkantį ginčą dėl subsidijų orlaivių gamintojoms, kadangi ES nepaskelbė atitinkamos informacijos, pranešė Ženevoje įsikūrusios organizacijos pareigūnas.
Lėktuvai
Lėktuvai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusį penktadienį „Airbus“ paskelbė, kad pasiekė susitarimą su Prancūzijos ir Ispanijos vyriausybėmis ir padidino paskolų, teikiamų tolimojo nuotolio A350 orlaivio kūrimui, palūkanų normas iki tokio lygio, kurį PPO laiko tinkamu.

Europos Komisija teigė, kad šis žingsnis pašalina bet kokį pagrindą Jungtinėms Valstijoms taikyti milijardinės vertės baudžiamuosius muitus ES eksportui pagal PPO nutarimus ir paragino Vašingtoną nedelsiant atšaukti muitus.

Visgi JAV atstovas trečiadienį vykusiame PPO ginčų sprendimo organo posėdyje teigė, kad nei Vašingtonas, nei pati organizacija negavo jokios informacijos apie šį žingsnį.

„Atsižvelgiant į informacijos trūkumą, JAV teigė negalinti rimtai vertinti teiginio, kad šis veiksmas apimą visą nagrinėjamų neteisėtų priemonių sritį“, – pareiškė PPO pareigūnas, paprašęs neatskleisti jo tapatybės.

Epinis teisinis mūšis tarp „Airbus“ ir „Boeing“ PPO prasidėjo 2004 metais, kai Vašingtonas apkaltino Didžiąją Britaniją, Prancūziją, Vokietiją ir Ispaniją teikiant neteisėtas subsidijas ir dotacijas įvairių „Airbus“ produktų gamybai paremti.

Po metų ES pareiškė įtarianti, kad „Boeing“ iš įvairių JAV vyriausybės departamentų 1989– 2006 metais gavo 19,1 mlrd. JAV dolerių draudžiamų subsidijų.

Tuomet prasidėjo sudėtingas abiejų bylų nagrinėjimas, kurio metu kiekviena šalis po ilgų apeliacijų ir priešpriešinių apeliacijų sulaukė dalinio savo skundų patenkinimo.

2019 metais PPO leido JAV įvesti iki 100 proc. siekiančius muitus 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės ES prekėms – tai buvo didžiausia kada nors organizacijos skirta bauda.

Vašingtonas nedelsdamas įvedė 25 proc. muitus daugeliui ES prekių, įskaitant vyną, sūrį ir alyvuoges.

Kovo mėnesį 10 proc. muitai „Airbus“ orlaiviams buvo padidinti iki 15 proc. – pasak gamintojos, šis sprendimas turi įtakos ir JAV oro linijų bendrovėms, kurios perka „Airbus“ lėktuvus.

Birželio mėnesį JAV pagrasino įvesti muitus dar 3,1 mlrd. JAV dolerių prekėms iš ES, kaip tai leidžiama pagal PPO nutarimą.

„Airbus“ praėjusią savaitę teigė būtent dėl šių muitų ir koronaviruso pandemijos poveikio dedanti visas pastangas išspręsti ginčą, kuris yra ilgiausias PPO istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas