Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV paslaugų sektorius kovą augo, nepaisant tiekimo problemų

Jungtinių Valstijų ekonomikoje dominuojančio paslaugų sektoriaus augimas kovo mėnesį paspartėjo, sumenkus darbo jėgos trūkumui ir COVID-19 atvejų skaičiui, tačiau įmonės ir toliau susidūrė su tiekimo iššūkiais, rodo antradienį paskelbtas pramonės tyrimas.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com nuotr.

Tiekimo valdymo institutas (ISM) pranešė, kad jo sudaromas paslaugų indeksas pakilo 1,8 punkto iki 58,3 proc., rodydamas sektoriaus atsigavimą po vasarį stebėto sulėtėjimo, skatinamas naujų užsakymų ir užimtumo augimo.

Be to, sektoriaus atstovai pažymėjo sutrumpėjusį tiekimo ir kitų užsakymų vykdymo atsilikimą, nepaisant skundų dėl nuolatinio pagrindinių medžiagų trūkumo ir kylančių energijos kainų, kurias sukėlė sankcijos, pritaikytos Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

„Kovo mėnesį verslo veikla išaugo, tačiau respondentai nurodė, kad jiems ir toliau daro įtaką pajėgumų apribojimai, logistikos iššūkiai ir infliacija“, – teigė tyrimo vadovas Anthony Nievesas.

„Darbo jėgos trūkumas šiek tiek sumažėjo, nes sumažėjo COVID-19 atvejų ir buvo sušvelninti visuomenės sveikatos apribojimai“, – pridūrė analitikas.

Remiantis apklausa, augimas trunka jau 22 mėnesius, o iš viso 17 pramonės šakų pranešė apie augimą, išskyrus vienintelį žemės ūkio sektorių.

Visgi „geopolitiniai rūpesčiai, ypač Rusijos ir Ukrainos karas, paveikęs esmines išlaidas, ypač degalų ir cheminių medžiagų kainas, sukėlė neapibrėžtumą daugeliui įmonių“, – pažymėjo A.Nievesas.

Sparčiai atsigaunanti nuo pandemijos sukeltos krizės JAV ekonomika susidūrė su žaliavų trūkumu ir kylančiomis kainomis bei sunkumais ieškant darbuotojų.

Apklausti respondentai nurodė išliekančias problemas, įskaitant kylančias kainas ir ilgus pristatymo terminus, kurie kai kuriais atvejais paveikė gamybą ir paskatino kai kurias įmones atsargiau investuoti.

„Dėl Rusijos ir Ukrainos karo kainų spaudimas yra stipresnis nei bet kada anksčiau, o energijos sąnaudos smarkiai auga“, – teigė viena statybų įmonė.

Tačiau nepaisant problemų, vienas didmeninės prekybos įmonės vadovas pažymėjo: „Bendri pardavimai ir pelningumas išlieka stiprūs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai