Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV plieno ir aliuminio importo muitai bus „labai sąžiningi“, sako D.Trumpas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pažadėjo, kad 25 proc. muitas importuojamam plienui ir 10 proc. muitas aliuminiui bus įvesti, ir pareiškė, kad Meksikai, Kanadai, Australijai bei „kitiems“ gali būti nustatytos išimtys.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Būsime labai sąžiningi, būsime labai lankstūs“, – pareiškė D.Trumpas savo administracijos nariams.

Pasak JAV prezidento, Meksikai ir Kanadai gali būti nustatytos išimtys, jeigu pakartotinės derybos dėl trišalės Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) vyks sklandžiai.

„Jeigu pasieksime susitarimą, labai tikėtina, kad toms dviem šalims muitų netaikysime“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad muitų taip pat išvengs Australija.

„Su Australija palaikome labai glaudžius santykius, su Australija turime prekybos perteklių, puiki šalis, ilgalaikė partnerė, ką nors darysime su jais, – pareiškė jis. – Ką nors darysime ir su tam tikromis kitomis šalimis.“

Tačiau Vokietiją – didžiausią Europos Sąjungos (ES) prekybos bloko ūkį – D. Trumpas apibūdino kaip blogą veikėją, kuriam muitai greičiausiai bus taikomi.

Kritikuodamas valstybes, kurios „pasinaudoja“ Jungtinėmis Valstijomis, D.Trumpas pareiškė, kad Vokietija elgiasi nesąžiningai, nes prie NATO finansavimo prisideda kur kas mažiau negu JAV.

„Turime tam tikrų draugų ir tam tikrų priešų, kurie metams bėgant įspūdingai mumis pasinaudodavo prekybos ir karinėje srityse, – pareiškė jis. – Pažvelkite į NATO – Vokietija moka 1 proc., o mes mokame 4,2 proc. BVP, kuris yra kur kas didesnis. Tai nesąžininga.“

„Taigi mes žiūrime į prekybą ir mes žiūrime į karinę sritį ir tam tikra prasme šios sritys yra neatsiejamos viena nuo kitos“, – pažymėjo JAV prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas