Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prekybos atstovo biuras: dalinis prekybos susitarimas su Kinija yra „beveik užbaigtas“

Vašingtonas ir Pekinas žengia į priekį spręsdami svarbiausius prekybos konflikto klausimus, o diskusijos bus tęsiamos toliau, penktadienį pranešė JAV prekybos atstovo biuras po derybininkų pokalbio telefonu.
JAV ir Kinijos vėliavos
JAV ir Kinijos vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas Donaldas Trumpas prieš dvi savaites paskelbė apie didelę savo strategijos prieš Kiniją pergalę, sakydamas, kad ekonominės milžinės yra arti „esminio pirmojo etapo susitarimo“.

Visgi smulkesnės informacijos dar nėra paskelbta, o abi šalys nepranešė ir apie muitų šimtų milijardų dolerių vertės prekėms ir paslaugoms panaikinimą.

Penktadienį JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris ir JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas kalbėjosi su Kinijos vyriausiuoju prekybos derybininku Liu He apie „JAV ir Kinijos pirmojo etapo prekybos susitarimą“, pranešė JAV prekybos atstovo biuras.

„Žengėme į priekį sutardami dėl konkrečių klausimų, o abi pusės yra pasirengusios galutinai suderinti kai kurias susitarimo dalis“, – sakoma pareiškime.

Nors pareiškime nebuvo pateikta jokios konkrečios informacijos, jame teigiama, kad diskusijos „bus tęsiamos žemesnio rango derybininkų lygmeniu, o artimiausiu metu aukščiausi pareigūnais vėl kalbėsis telefonu.“

D.Trumpas teigė, kad Kinija įsipareigojo sparčiai didinti amerikietiškos žemės ūkio produkcijos pirkimus. Susitarimas taip pat apima intelektinės nuosavybės, finansinių paslaugų ir valiutos klausimus.

Baltieji rūmai sustabdė muitų didinimą 250 mlrd. JAV dolerių vertės importui iš Kinijos – šie muitai turėjo įsigalioti spalio 15 dieną. Visgi nauji 15 proc. muitai 150 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms, planuojami gruodžio mėnesį, nebuvo atšaukti.

D.Trumpas pareiškė besitikįs pasirašyti susitarimą su Kinijos vadovu Xi Jinpingu kitą mėnesį Čilėje įvyksiančiame Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas