Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV rugsėjį fiksuotas rekordinis didmeninių kainų augimas

Jungtinėse Valstijose didmeninės kainos rugsėjį šoktelėjo 8,6 proc., palyginti su analogišku praėjusių metų mėnesiu, ir tai buvo didžiausias šuolis per dešimtmetį, parodė ketvirtadienį paskelbti vyriausybės duomenys.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123RF.com nuotr.

Dviženklis maisto produktų ir energijos kainų pabrangimas, palyginti su praėjusių metu rugsėju, lėmė rekordinį gamintojų kainų indekso (PPI) padidėjimą – didžiausią nuo duomenys rinkimo pradžios 2010-ųjų lapkritį, pranešė JAV darbo departamentas.

Tačiau net neįskaitant maisto produktų ir energijos išlaidų, didmeninių kainų infliacija vis tiek siekė 5,9 procento.

Tai buvo šeštas iš eilės rekordinis didmeninių kainų augimas, įmonėms susiduriant su pasaulinėmis tiekimo grandinių kliūtimis, darbuotojų trūkumu ir paklausos atsigavimu, ekonomikai stiprėjant po COVID-19 sukeltos krizės.

Visgi, palyginti su rugpjūčio mėnesiu, PSPI sumenko 0,5 proc., remiantis pagal sezoniškumą pakoreguotais duomenimis, o neįtraukus maisto produktų, energijos nei prakybos paslaugų kainų, ūgtelėjo 0,1 procento.

„Prastėjanti pasiūlos dinamika ir pastaruoju metu spartėjantis žaliavų kainų augimas lems tolesnį kainų spaudimą, kuris nuskels ir į kitus metus“, – mano „Oxford Economics“ analitikas Mahiras Rasheedas.

Visgi ekspertas tikisi, kad artimiausiais ketvirčiais PPI augimas sulėtės.

Praėjusį mėnesį benzino kainos pakilo 3,9 proc., tuo tarpu bendros energijos kainos yra daugiau nei 36 proc. didesnės nei 2020 metų rugsėjo mėnesį, neatsižvelgiant į sezonines korekcijas.

„High Frequency Economics“ vyriausioji JAV ekonomistė Rubeela Farooqi sutiko, kad aukšti infliacijos rodmenys „atspindi su pandemija susijusį poveikį“, kuris kiek vėliau turėtų išnykti.

Tačiau ji perspėjo: „Esama pavojaus, kad tiekimo grandinių problemos toliau lems kliuvinius, dėl kurių prekių kainos ir infliacija gali išlikti didesnės ilgiau nei tikėtasi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas