Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas: su Latvija glaudžiai bendradarbiaujama kovoje su korupcija

JAV glaudžiai bendradarbiauja su Latvija, kovodamos su korupcija ir stiprindamos finansų struktūras, spaudos konferencijoje pareiškė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Johnas Sullivanas, po susitikimo su Latvijos užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi.
ABLV bankas
ABLV bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Latvija ABLV

J.Sullivanas sakė, jog kol kas negali išsamiai komentuoti JAV iždo departamento Finansinių nusikaltimų tyrimo tinklo (FinCEN) atskaitos dėl Latvijos ABLV banko neteisėtos veiklos.

„Galiu patikinti, jog JAV ir Latvija bendradarbiauja, stiprindamos antikorupcines priemones ir finansų struktūras. JAV pateikia Latvijai visą būtiną informaciją. Svarbu suprasti, jog šis klausimas liečia ne tik Latvijos ekonominį gerbuvį, bet ir valstybės saugumą“, – pabrėžė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas.

Atsakydamas į klausimą, kodėl tokią ataskaitą paskelbė JAV, o Europos Sąjungos institucijos, J. Sullivanas akcentavo, jog Latvija yra JAV partnerė NATO, todėl JAV reaguoja, jei iškyla pinigų plovimo per Latviją pavojus.

„Europos centrinis bankas turi visas galimybes tolesniems veiksmams ABLV banko atžvilgiu“, – pridūrė jis.

Praėjusios savaitės pradžioje trečias pagal dydį Latvijos bankas ABLV sulaukė sankcijų iš JAV iždo departamento, kuris jį pavadino „novatorišku ir progresyviu finansų sistemos funkcionavimo taisyklių vykdymo vengimo požiūriu“, apkaltino pinigų plovimu, sąlygų neteisėtiems atsiskaitymams ir korupcijai sudarymu. JAV finansų įstaigoms uždrausta atidaryti ir tvarkyti ABLV korespondentines sąskaitas, o tai iš esmės reiškė, kad šis Latvijos bankas neteko galimybės vykdyti finansines operacijas JAV doleriais.

Labiau į užsienio klientų aptarnavimą orientuoto privataus ABLV finansinei sparčiai blogėjant, Europos centrinis bankas nuo šios savaitės laikinai, tačiau neskelbiamam laikotarpiui uždraudė bet kokius ABLV banko mokėjimus pagal finansinius įsipareigojimus, o Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisija uždraudė ABLV banko klientų debeto operacijas bet kokia valiuta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas