Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV vėl didina įtampą prekyboje – įveda muitus iš Meksikos importuojamiems pomidorams

Jungtinės Valstijos įvedė muitus iš Meksikos importuojamiems pomidorams, dar padidinusios įtampą santykiuose su kaimynine valstybe. Muitai, kurių tarifas siekia 17,5 proc., įsigaliojo po to, kai šalys nesugebėjo atnaujinti susitarimo, kuriuo buvo sustabdytas prieš 23 metus JAV pirmą kartą pradėtas antidempingo tyrimas.
Pomidorai
Pomidorai / Fotolia nuotr.

Meksika tiekia pusę Jungtinėse Valstijose suvartojamų šviežių pomidorų ir muitai šalies pomidorų eksportuotojams, ekonomikos ministerijos skaičiavimais, atsieis daugiau kaip 350 mln. JAV dolerių per metus.

„Manome, jog daugelis smulkių ir vidutinio dydžio eksportuotojų nesugebės atlaikyti šios didelės kainos“, – pareiškė ministerija, savo pranešime išreiškusi „nusivylimą ir rūpestį“.

Tuo tarpu Meksikos pomidorų augintojų asociacija paneigė vykdanti dempingą.

Asociacijos viceprezidentas Manuelis Antonio Cazaresas naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog muitai sektoriui suduos „skaudų smūgį“. Jis prognozavo, kad už šį JAV administracijos sprendimą teks sumokėti ir JAV vartotojams.

Antidempingo tyrimą dėl Meksikos pomidorų Jungtinės Valstijos pradėjo dar 1996 metais, tačiau šis tyrimas ir jį vykdant taikytų muitų galiojimas ne kartą buvo sustabdyti, nes šalys vis pasiekdavo atitinkamą susitarimą.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija kovo mėnesį pranešė, jog šalims nepavyko atnaujinti susitarimo ir netrukus įsigalios muitai iš Meksikos importuojamiems pomidorams.

2018 metais Meksika į Jungtines Valstijas eksportavo pomidorų už maždaug 2 mlrd. JAV dolerių. Šalies žemės ūkio produktų eksporto į JAV segmente didesnis buvo tik alaus ir avokadų eksportas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas