Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jevgenijus Prigožinas slapta naudojosi Vakarų bankais „Wagner“ mokėjimams atlikti

„JPMorgan Chase“ ir HSBC atliko mokėjimus mirusio Rusijos karo vado Jevgenijaus Prigožino kontroliuojamoms bendrovėms Afrikoje, skelbia leidinys „Financial Times“. Tuo pačiu jis primena, kad sankcijų paveikta „Waner“ karinių samdinių grupuotė plėtojo veiklą žemyne, kuriame buvo kaltinama žiauriais žmogaus teisių pažeidimais.
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas / Vida Press nuotr.

Nutekinti dokumentai, kuriuos gavo Vašingtone įsikūręs analitinis centras „Center for Advanced Defense Studies“ (C4ADS), rodo, kad 2017 m. J.Prigožino kontroliuojama Sudano bendrovė pirko pramoninę įrangą iš Kinijos, o mokėjimai už ją buvo daromi per didžiuosius Vakarų bankus.

„Wagner“, kurią JAV iždas apkaltino „masinėmis egzekucijomis, prievartavimais, vaikų grobimais ir kitais žiauriais veiksmais prieš nekaltus žmones“ Afrikoje, liūdnai pagarsėjo teikdama samdinių paslaugas represiniams diktatoriams ir kovodama Rusijos kare Ukrainoje.

Nutekinti dokumentai rodo, kaip J.Prigožinas, kurio lėktuvas pernai sudužo po bandymo sukilti prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, sugebėjo sukurti tarptautinę nusikalstamą imperiją gamtinių išteklių srityje, iš dalies slapta užgrobdamas Vakarų finansų įstaigų mokėjimų sistemas.

Iš vienos sąskaitos faktūros matyti, kad 2017 m. rugpjūtį Sudano kasybos bendrovė „Meroe Gold“, kuri buvo „Wagner“ priedanga, iš vietos banko sąskaitos per „JPMorgan Chase“, kaip tarpinį banką Niujorke, išsiuntė mokėjimą pardavėjui Kinijoje.

Iš kitos tų pačių metų sąskaitos faktūros matyti, kad „Meroe Gold“ per banką „Hang Seng Bank“, kuris priklauso HSBC grupei, pervedė mokėjimą už dyzelinius generatorius ir atsargines dalis Kinijos bendrovei.

„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Malyje
„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Malyje

Nėra įrodymų, kad šie bankai žinojo, jog tvarko „Wagner“ grupę dangstančių įmonių užsakytas operacijas.

Mokėjimų atlikimo metu „Meroe Gold“ nebuvo taikomos JAV sankcijos, tačiau J.Prigožinui jos buvo taikomos nuo 2016 m. Vėliau, 2018 m., „Meroe“ buvo taikomos JAV sankcijos už tai, kad ji „priklauso J.Prigožinui arba yra jo kontroliuojama“ ir padeda jam „eksploatuoti Sudano gamtinius išteklius siekiant asmeninės naudos“.

HSBC atsisakė komentuoti konkrečius sandorius Sudane, tačiau bankas pareiškė, kad yra „įsipareigojęs kovoti su finansiniais nusikaltimais ir užtikrinti pasaulinės finansų sistemos vientisumą“.

„Mes daug investavome į veiksmingos kontrolės sistemos, skirtos šiai rizikai nustatyti ir sumažinti, kūrimą ir palaikymą“, – pridūrė jis.

Tuo metu „JPMorgan“ teigė, kad „peržiūrėję ribotą informaciją, kurią gavome, neradome jokių įrašų, atitinkančių tuos sandorius“.

Organizacija C4ADS, kuri paskelbė ataskaitą dėl nutekintų dokumentų, teigė, kad sandoriai parodė, jog J.Prigožinas ir „Wagner“ nebūtų galėję įsitvirtinti Afrikoje, jei nebūtų pasinaudoję teisėta finansų sistema.

Pasak C4ADS, „Wagner“ plėtrą tokiose šalyse kaip Sudanas ir Centrinės Afrikos Respublika lėmė „teisėtų ir neteisėtų sistemų sąsaja“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas