Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK uždegė žalią šviesą prieštaringai vertinamai naftos ir dujų gavybai Šiaurės jūroje

Jungtinė Karalystė trečiadienį leido pradėti naują dujų ir naftos gavybą Šiaurės jūroje prie Škotijos krantų.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Nafta Dujos

Šiaurės jūros pereinamojo laikotarpio tarnyba – JK naftos ir dujų sektoriaus reguliavimo institucija – pranešime nurodė Norvegijos ir Izraelio bendrajai įmonei davusi „leidimą plėtoti „Rosebank“ telkinį, esantį į šiaurės vakarus nuo Šetlando salų, ir vykdyti jame gavybą“.

Norvegijos naftos ir dujų gamintoja „Equinor“ ir Izraelio grupės „Delek“ patronuojamoji įmonė „Ithaca Energy“ į telkinio vystymą kartu investuos 3,8 mlrd. JAV dolerių (3,58 mlrd. eurų), rašoma bendrovių paskelbtame atskirame pareiškime.

„Equinor“ priklauso 80 proc. šio projekto akcijų, o „Ithaca“ – likusi akcijų dalis.

JK vyriausybė tvirtina, kad po Rusijos – stambios naftos ir dujų gamintojos – invazijos į Ukrainą ji privalo didinti energetinį saugumą, toliau išgaudama iškastinį kurą, net jei tai turėtų įtakos jos tikslui pasiekti nulinį anglies dioksido išmetimo lygį.

Vos prieš savaitę ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) sušvelnino politiką, kuria siekiama iki 2050 metų šalyje pasiekti nulinį grynąjį išmetamo anglies dioksido kiekį.

JK naftos ir dujų reguliavimo institucija trečiadienį pareiškė, kad priimant sprendimą leisti naują gavybą Šiaurės jūroje buvo atsižvelgta į „grynojo nulinio išmetimo aspektą per visą projekto gyvavimo ciklą“.

Tačiau šis institucijos sprendimas sulaukė aršios žaliųjų grupių kritikos.

„Tai moraliai nepadoru“, – socialinės žiniasklaidos platformoje X (buvusioje „Twitter“) parašė Žaliųjų partijos įstatymų leidėja Caroline Lucas (Kerolin Lukas).

„Tai nepadidins energetinio saugumo ir nesumažins sąskaitų už energiją, bet sužlugdys mūsų įsipareigojimus klimato srityje.“

„Greenpeace“ kovos su klimato kaita kampanijos atstovas Jungtinėje Karalystėje Philipas Evansas (Filipas Evansas) pažymėjo, jog „[R.] Sunakas visiems laikams įrodė, kad naftos bendrovių pelnas jam svarbesnis už paprastus žmones“.

Pareiškime jis pridūrė: „Mes žinome, kad priklausomybė nuo iškastinio kuro yra siaubinga mūsų energetiniam saugumui, pragyvenimo išlaidoms ir klimatui.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas