Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 04 17 /08:11

Jokių nuolaidų: TVF nesutinka atidėti skolos grąžinimo terminų Graikijai

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde ketvirtadienį pareiškė, kad Graikijai nebus nuolaidžiaujama ir nebus atidėti skolos grąžinimo terminai, kuriuos Atėnai turi pervesti kitą mėnesį.
Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde ir Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis
Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde ir Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ch.Lagarde teigimu, tokia nuolaida Graikijai prilygtų paskolos Atėnams refinansavimui.

„Pastaruosius 30 metų TVF nesutikdavo atidėti mokėjimų. Išsivysčiusios ekonomikos šalis dar nė karto nėra prašiusi atidėti mokėjimų“, – sakė ji spaudos konferencijoje Vašingtone.

Graikija savo kreditoriams – TVF, Europos centriniam bankui ir Europos Komisijai – kitą mėnesį turi pervesti apie milijardą eurų. Ant bankroto slenksčio stovinčiai šaliai sunkiai sekasi tokią sumą surinkti. „The Financial Times“ pranešė, kad Atėnai paprašė atidėti skolos grąžinimo terminus.

Nesugebėjimas sumokėti mėnesinių įsipareigojimų Graikiją pastatytų šalia tokių valstybių kaip Zimbabvė, Somalis ir Sudanas.

Jeigu Graikija nesumokėtų, taip pat tikriausiai tai būtų priežastis sumažinti jos kredito reitingą iki CCC+.

ES nekloja pamatų Graikijos pasitraukimui iš euro zonos

Europos Sąjunga nekloja pamatų Graikijos pasitraukimui iš euro zonos, ketvirtadienį pareiškė ekonomikos reikalų eurokomisaras Pierre'as Moscovici

„Nevyksta pasirengimas „Grexit“ (Graikijos pasitraukimui iš euro zonos)“, – pabrėžė komisaras naujienų agentūrai AFP.

Plano B nėra... Europos Komisijos toliau laikosi pozicijos, kad Graikijos vieta – euro zonoje. 

„Plano B nėra... Europos Komisijos toliau laikosi pozicijos, kad Graikijos vieta – euro zonoje. Dirbame remdamiesi šiuo pagrindu“, – sakė jis.

Kiek anksčiau šią savaitę du Tarptautinio valiutos fondo aukšto rango pareigūnai pareiškė, kad nors Graikijos pasitraukimas nėra idealus variantas, jei taip nutiktų, Europa turėtų pasinaudoti galimybe judėti prie visiškos fiskalinės ir politinės sąjungos.

P.Moscovici vis dėlto pripažino, kad derybos tarp ES ir Atėnų dėl Graikijos finansavimo, kuris padėtų užkirsti kelią šalies nemokumui, vyksta „per lėtai“.

Nustatytas terminas susitarimui pasiekti yra balandžio 24-oji, kai Rygoje vyks euro zonos valstybių finansų ministrus vienijančios Eurogrupės susitikimas.

Graikija siekia, kad jai kuo skubiau būtų pervesta nauja 7,2 mlrd. eurų išmoka pagal finansinės pagalbos programą, kad šalis išvengtų jai gresiančio nemokumo ir potencialiai pragaištingo pasitraukimo iš euro zonos. Tačiau Atėnai nenori sutikti su griežtomis sąlygomis dėl reformų, kurias jiems kelia tarptautiniai kreditoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas