Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jurijus Clavas. Kaip sudaryti įgyvendinamą investavimo planą

Nors finansų valdymas gali pasirodyti sudėtingas, tačiau su tinkamomis gairėmis galima pasiekti finansinę laisvę net ir neturint didelės patirties. Praktiniais patarimais apie investavimą bei finansus dalijasi Jurijus Clavas – patyręs verslininkas, turintis 20 metų patirtį versle ir 17 metų investavime, jau trečią kartą organizuojantis didžiausią finansinio raštingumo konferenciją „Finansinės laisvės forumas“ Lietuvoje, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Pinigai
Pinigai / FNTT nuotr.

1. Kelionės pradžia: Nusistatykite savo tikslą ir esamą lygį

Pirmas žingsnis investavimo kelyje – aiškiai nusistatyti savo dabartinį lygį ir siekiamus tikslus. Yra penki pagrindiniai pragyvenimo lygiai, kurie apibūdina skirtingas finansinės būklės stadijas ir nustato prioritetus bei tikslus, siekiant ilgalaikio finansinio stabilumo.

Pirmasis lygis – išgyvenimas.

Šiame etape dar anksti kalbėti apie investavimą, nes pagrindinis tikslas yra sukaupti lėšų rezervą, kuris padėtų išgyventi atsitikus nenumatytoms aplinkybėms ir netekus pagrindinio pajamų šaltinio. Šiame etape reikia koncentruotis į rezervo kaupimą bent 3–5 mėnesiams, kad būtų užtikrintas minimalus finansinis saugumas. Toks rezervo kaupimas dar kitaip vadinamas finansine pagalve.

Antrasis lygis – saugumas.

Šiame etape jau yra sukauptas finansinis rezervas, siekiantis 3–5 mėnesių pragyvenimo išlaidas, ir turimas laisvas kapitalas bent 1000 eurų. Dabar pagrindinis dėmesys skiriamas kapitalo kaupimui ateičiai ir investicijoms, siekiant užtikrinti tolesnį finansinį stabilumą.

Trečiasis lygis – gerovė.

Pasiekus šį lygį, jau turimas rezervas, siekiantis 6–12 mėnesių pragyvenimo išlaidas, ir apie 10 000 eurų laisvas kapitalas. Šiame etape svarbu sutelkti dėmesį į investavimo įrankius, kurie užtikrintų pasyvias pajamas ir ilgalaikį turto augimą.

Ketvirtasis lygis – pasiturimumas.

Čia jau sukauptas rezervas, viršijantis 12 mėnesių pragyvenimo lėšas, ir 100 000 eurų kapitalas. Investicijų tikslas šiame etape yra užtikrinti, kad investicijų grąža dengtų visas būtinas išlaidas, suteikiant dar didesnį finansinį stabilumą.

Penktasis lygis – finansinė laisvė.

Šiame etape rezervas pakeičiamas nuolatiniais pinigų srautais iš investicijų, o sukauptas kapitalas siekia apie 1 000 000 eurų. Pagrindinis tikslas yra pasiekti tokį pasyvių pajamų srautą, kuris ne tik dengtų visus poreikius, bet ir dvigubai viršytų juos, suteikiant pilną finansinę laisvę ir nepriklausomybę.

Norint aiškiai nustatyti, kuriame iš penkių pragyvenimo lygių esate, svarbu įvertinti savo turimą lėšų rezervą, laiko tarpą, kurį galėtumėte išgyventi be papildomų pajamų, ir sukauptą kapitalą. Pavyzdžiui, jei turite pakankamai lėšų išgyventi tris mėnesius ir dar tik pradedate kaupti atsargas, greičiausiai esate pirmame lygyje – išgyvenimo etape. Atlikus šį vertinimą, galite nustatyti, kokių veiksmų imtis toliau: jei esate pirmame lygyje, jūsų tikslas turėtų būti sutelkti dėmesį į rezervų kaupimą iki 3–5 mėnesių lėšų.

Kiekvienas lygis suteikia aiškias gaires ir prioritetus, kurie padeda nustatyti konkretų, pasiekiamą tikslą pereiti į aukštesnę finansinę stadiją. Šis sistemingas požiūris padeda struktūrizuoti jūsų investavimo planą, užtikrindamas, kad žengtumėte žingsnelius link ilgalaikės finansinės laisvės ir stabilumo.

2. Rizikos tolerancijos nustatymas: Kaip suprasti savo rizikos ribas?

Investavimas visada yra susijęs su tam tikra rizika, todėl svarbu žinoti savo asmeninę rizikos toleranciją. Tai padės jums priimti sprendimus, kurie atitinka jūsų finansinius tikslus ir komforto lygį.

Pagrindinė formulė: amžius ir rizika

Viena iš paprasčiausių formulių, padedančių nustatyti savo maksimalų rizikos lygį, yra tokia: 100% – jūsų amžius = maksimali rizikinga portfelio dalis.

Pavyzdžiui, jei jums 35 metai, tuomet 65% jūsų portfelio galėtų būti skirta rizikingesnėms investicijoms, tokioms kaip akcijos. Likusi dalis galėtų būti investuota į mažesnės rizikos instrumentus, kaip obligacijos ar grynųjų pinigų alternatyvos, ar investicijos užtikrintos nekilnojamu turtu.

Individualus požiūris į riziką: subjektyvūs veiksniai

Nors minėta formulė yra geras atspirties taškas, svarbu įvertinti ir subjektyvius veiksnius, kurie gali keisti jūsų rizikos toleranciją:

Kiek praradimų esate pasiruošę toleruoti? Jei 5% portfelio vertės praradimas jums nesukelia streso, tuomet ne daugiau, kaip 20% savo maksimalaus rizikingo portfelio dalies galite skirti didesnės rizikos investicijoms. Pagal aukščiau pateiktą pavyzdį, jei jums 35-eri ir jūsų maksimali rizikingo portfelio dalis 65%, tai tik 20% šios dalies gali būti skirta rizikingesnėms investicijoms. 65*20/100= 13% viso aktyvaus portfelio.

Riziką galima diversifikuoti, paskirstant investicijas tarp skirtingų turto klasių. Pavyzdžiui, jei nesate pasiruošę prarasti daugiau nei 10%, dalis jūsų portfelio gali būti skirta konservatyvioms investicijoms, tokioms kaip obligacijos ar NT.

Pagal savo rizikos toleranciją, galite nusimatyti, kiek procentų jūsų portfelyje sudarys žemesnės rizikos investicijos, tokios kaip vyriausybinės obligacijos ar indeksiniai fondai. Vidutinės rizikos - akcijos, NT, investiciniai fondai su diversifikuotu portfeliu, sutelktinis finansavimas. Ir aukšta rizika, pavyzdžiui startuoliai, kriptovaliutos, opcionai, išvestinės finansinės priemonės.

3. Investavimo greičio juostos: Kaip pasirinkti tinkamą investavimo tempą

Kiekvienas investuotojas turi pasirinkti sau priimtiną investavimo tempą. Knygoje „Greitkelis link milijono“, autorius MJ Demarco įvardija tris pagrindines investavimo „juostas“, kurios atitinka skirtingus tikslus ir gyvenimo būdą. Šios juostos padeda suprasti, kokį investavimo tempą ir strategiją pasirinkti, kad pasiektumėte norimą rezultatą.

Lėta juosta: gyvenimas šia diena

Lėta juosta apibūdina tuos, kurie gyvena dabartimi ir neturi ilgalaikių investavimo tikslų. Šioje juostoje dažniausiai žmonės orientuojasi į kasdienius poreikius ir minimaliai skiria dėmesį ateities finansiniams tikslams. Dažniausiai lėšos išleidžiamos vartojimui arba naudojamos mokėti už vartojimo kreditus. Nėra aktyvaus investavimo plano. Jei investuojama, tai mažomis sumomis be aiškaus tikslo.

Šis pasirinkimas tiems, kurie nenori prisiimti didesnių finansinių įsipareigojimų ir rūpinasi tik dabartinėmis finansinėmis reikmėmis. Tačiau ilgainiui ši juosta gali lemti finansinio saugumo trūkumą ir neužtikrinti pensijos ar kito ilgalaikio tikslo.

Vidurinioji juosta: pusiausvyra tarp darbo ir investicijų

Vidurinioji juosta skirta tiems, kurie turi ilgalaikę viziją ir nori subalansuoti savo dabartinius poreikius su ateities finansiniais tikslais. Šioje juostoje, keliamas tikslas sukaupus pakankamai lėšų išeiti į orią pensiją. Čia asmuo investuoja reguliariai į akcijas, investicinius fondus, pensijų fondus, siekdamas ilgalaikio augimo.

Tai sistemingu investavimu, dažnai per automatinius periodinius įnašus į pensijų ir investicinius fondus, paremta strategija. Tiems, kurie nori užtikrinti savo ateitį, bet nenori prisiimti per daug rizikos. Ši strategija reikalauja nuoseklumo ir ilgalaikės perspektyvos, bet gali būti lėtesnė nei aktyvus investavimas.

Greitkelio juosta: spartus kelias į finansinę laisvę

Greitkelio juosta apibūdina tuos, kurie siekia kuo greičiau pasiekti finansinę laisvę, naudojant įvairius investicinius ir verslo įrankius. Pagrindinis tikslas sukurti pasyvias pajamas, kurios dengia visus pragyvenimo poreikius, ir sparčiai didinti turtą.

Aktyviai siekiama didinti kapitalą per verslo projektus, nekilnojamąjį turtą, opcionus, obligacijas ir kitas finansines priemones. Šioje strategijoje aktyviai naudojami papildomi įrankiai (svertai) tikslui pasiekti – geros paskolos, darbuotojų komandos, partneriai ir patarėjai. Ambicingiems žmonėms, pasiruošusiems imtis rizikingesnių sprendimų ir investuoti laiką bei pastangas. Tai greičiausia, bet taip pat ir labiausiai rizikinga juosta.

Investavimo kelias yra asmeninis, kiekvienu atveju pirmiausia reikia įvertinti savo finansinę padėtį, tikslus ir norimą gyvenimo lygį, prieš pasirenkant investavimo „juostą“ ir nusistatant rizikos lygį. Tinkamai subalansuotas planas padės jums ne tik apsaugoti savo kapitalą, bet ir efektyviai jį auginti.

Internete, knygose ir mokymuose galima rasti daug informacijos apie finansinį raštingumą, tačiau informacijos gausoje galima lengvai pasimesti. Lapkričio 28 d. vyksiantis Finansinės laisvės forumas suteiks galimybę išklausyti pranešimus iš patyrusių investuotojų, susipažinti su įvairiomis investavimo galimybėmis investicijų mugėje, bei tiesiogiai bendrauti su finansų ekspertais.

Daugiau informacijos ir bilietus galima rasti forumo svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas