Vilniuje statoma kriptovaliutų kasykla supykdė kaimynus, bet konflikto niekas neskuba gesinti

Vilniuje buvusios Kuro aparatūros gamyklos teritorijoje kyla kriptovaliutų kasykla, kuria nėra patenkinti kaimynai. Jie kelia audrą ne tik dėl statybų, bet ir dėl ant medžių kabančių aukštos įtampos kabelių. Statybų bendrovė „Trinapolis“ kaltinama neleistinomis statybomis, turto niokojimu ir grėsmės saugumui sukėlimu, tačiau bendrovė atkerta, kad darbai atliekami teisėtai ir saugiai. Institucijoms klausimų nekyla – statybos leidimas yra, vyksta remontas.
Gyventojai piktinasi statybomis vykstančiomis  Kalvarijų 137
Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų 137 / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Vilniuje prieš kelias dienas pradėtos nelegalios statybos Kalvarijų g. 137, kur yra „Lofttown“ bendruomenė. Gyvenamojo namo konstrukciją pažeidė, kad padarytų sienos įtvirtinimus. Visos institucijos informuotos net kelis kartus, bet jokių veiksmų nėra“, – 15min pasiskundė „Lofttown“ gyventojas Algirdas.

„Kaip išsiaiškinome, čia „Trinapolis“ nelegaliai statosi kriptovaliutų fermą, nesuderinę nei su „Lofttown“ bendruomene, nei su 2F, leidimų neturi. Į statybos tašką atsivedė didelės srovės elektros tiekimą per medžių viršūnes“, – papildė jis.

Iš tiesų, 15min nuvykus į teritoriją, penki statybininkai intensyviai ruošė patalpas, prisišliejusias prie gyvenamojo pastato. Medžių viršūnėmis į pastatą ėjo laikina elektros linija bent iš kelių storų kabelių gijų.

„Nežinom, kas bus. Sakė bus bitkoinų kasykla, ar kažkas, kažkokie serveriai. Žinokit, nežinau, kas stato, mes čia kaip rangovai. Buvo jau atvažiavę ir mus tikrino“, – teigė vietoje dirbantis statybininkas, nenorėjęs įvardyti nei savęs, nei bendrovės.

Panašiai kalbėjo „Loftų miesto“ bendrijos pirmininkė Rasa Gogolienė, ji teigė, kad kreiptasi į „visas institucijas“ dėl „Trinapolio“ vykdomų statybų. Tačiau „Trinapolio“ vadovas tikino, kad viskas teisėta ir saugu.

Gyventojų ir bendrovės konflikte institucijos dalyvauti nelinkusios – pagal „popierius“ viskas tarsi tvarkinga, tik elektros laidus reikės pertiesti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137

R.Gogolienė: apgauna antrą kartą

Bendrijos pirmininkė R.Gogolienė piktinosi, kad „Lofttown“ gyventojai kartą jau buvo apgauti, kai įsikėlė gyventi į komercinės paskirties patalpas. Dabar jie sako gavę antrą statytojo smūgį – neleistinas statybas, dūmus ir baimę dėl savo saugumo, nes gręžiamos pagrindinės pastato konstrukcijos.

„Mes galvojame, kad tai yra nelegalios statybos – pateikėme visus dokumentus Statybų inspekcijai ir kitoms institucijoms. Mūsų manymu, paprastasis remontas nuo naujo statinio suformavimo labai skiriasi. Ir į kompromisą statytojas neina, dokumentų nepateikia. Kai atvyko statybininkai, aš, kaip bendrijos pirmininkė, iškart prisistačiau ir paprašiau pateikti visus dokumentus. Gavau atsakymą, kad paprastajam remontui dokumentų nereikia“, – teigia R.Gogolienė.

Ji vardija, kad statybų metu buvo „gadinama išorinė namo siena, buvo raunamos izoliacinės medžiagos, gręžiamos laikančiosios kolonos“.

„Jie nusprendė, kad tai paprastasis remontas, ir kad nereikia informuoti gyventojų, kad jie kažką daro. Gyventojams į butus ėjo ir dūmai. Jie netgi elektrą prasitęsė per medžius – gerai, dabar žiema, o jei vasarą koks žaibas būtų, taigi čia viskas sudegtų. Tiesiog pažeidimas po pažeidimo. Ten beviltiška situacija. Mes kreipėmės absoliučiai į visas tarnybas“, – sako R.Gogolienė.

R.Gogolienė aiškina, kad pagal savivaldybės detalųjį planą teritorijoje „užstatymas negali būti didesnis nei 10 proc. ir aukštis negali būti didesnis nei vienas aukštas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137

„O ką mes matome? Surentė statinį, kurio aukštis lygus su „Lofttown“ stogu, o tai yra keturi aukštai. Tai jau yra akivaizdus pažeidimas“, – piktinasi bendrijos pirmininkė ir papildė, kad patalpose bus kriptovaliutų „kasykla“.

Ji priduria: „Ten buvo griuvėsiai, jie paėmė, pasinaudojo tų griuvėsių kolonomis, padarė iš abiejų pusių pertvaras ir štai jums naujas statinys. Ką jie viduje įrengs, mes to nematome. O pasinaudojo mūsų pastato siena – ją išgręžė, suniokojo“.

Trinapolis“: viskas teisėta, viską sutvarkysime

UAB „Trinapolis“ direktorius Aras Šilgalis ginasi, kad bendrovei specialių leidimų nereikia, kadangi atliekami gamybinio pastato fasado elementų ir grindų atstatymo, remonto darbai.

„Visiškai suprantamas gyventojų susirūpinimas, tačiau galime patikinti, kad visi UAB „Trinapolis“ darbai vykdomi teisėtai ir saugiai“, – sako A.Šilgalis.

Jis pripažįsta, kad gamybinis pastatas iš tiesų ribojasi su gyvenamuoju daugiabučiu ir bendrovė pažeidė fasadą.

„Jis buvo nuardytas dėl statybos darbų specifikos, kadangi jiems reikėjo priėjimo prie gyvenamojo namo. Taigi dabar mes atstatome, remontuojame nuardytąją dalį. Numatyta, kad konkrečiai šie remonto bei atstatymo darbai bus baigti per artimiausias kelias savaites, o vėliau suplanuoti kiti pastato remonto darbai“, – sako A.Šilgalis.

Ant medžių kabantys kabeliai, anot jo, irgi teisėti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137

„Darbams yra įvestas reikalingas elektros įvadas, jis yra laikinas, todėl, pagal reglamentus, taip pat yra leidžiamas be specialių leidimų. Taigi gyventojus galime nuraminti, kad įvadas yra laikinas ir bus iškeltas pabaigus visus darbus, o saugos reikalavimų yra paisoma“, – sako A.Šilgalis.

Jis paaiškino ir kam bus naudojamos šios patalpos.

„UAB „Trinapolis“ yra vienas iš trijų remontuojamo pastato savininkų. Pastato dalį planuojame išnuomoti įmonei, kuri veiks kaip serverių ir kompiuterinės įrangos saugojimo paslaugų operatorius („Miner hotel“)“, – nurodė A.Šilgalis.

Vilniaus miesto savivaldybė teapsiribojo atsakymu, kad bendrovė statybos leidimą turi – 2013 m. jai leista rekonstruoti gyvenamąsias ir administracines patalpas Kalvarijų g. 137,139 ir 141 adresais.

„Statybų teisėtumą tikrina Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija“, – pažymėjo savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistė Neringa Kolkaitė.

VEI: laidai ant medžių – neleistini

15min bandė pasiaiškinti, ar gali ant medžių kabėti didelę srovę galintys patiekti elektros kabeliai, ir panašu, kad čia problemų nekyla – tai vienos bendrovės vidaus tinklas.

Mat elektrą „Lofttown“ gyventojams ir įmonėms tiekia bendrovė „KA energija“, ji valdo teritorijoje esančias pastotes, linijas ir kitą instaliaciją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137

Pastotė ir elektros įvadas priklauso ne ESO, jį įsirengusi įmonė. Į pastotę tiekiama elektra iš skirstyklos, kuri irgi priklauso ne ESO“, – komentarą pateikė Energijos skirstymo operatorius (ESO). – Mūsų žiniomis, statybas vykdanti įmonė turi reikalingas Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) pažymas, tai reiškia, kad viskas įrengta saugiai.“

O pati VEI paaiškino, kad taisyklėse nėra tokio elektros instaliacijos tiesimo būdo, kai elektros kabeliai tvirtinami prie medžių.

Tad pažeidimų yra. „Tai yra Elektros linijų ir instaliacijos įrengimo taisyklių reikalavimų pažeidimas“, – teigė VEI atstovė Milda Levandraitytė, tačiau pažymėjo, kad medinės atramos kabeliams yra tinkamos.

Elektros instaliaciją įrengusi bendrovė turi VEI išduotą atestatą, suteikiantį teisę vykdyti veiklą elektros energetikos sektoriuje. VEI šiuo metu nagrinėja sausio 17 d. gautą skundą, ar elektros kabelių tiesimo darbai nekelia grėsmės gyventojų ir jų turto saugumui.

VEI specialistas jau patikrino taip įrengtą elektros tinklą – skubiai išmontuoti tokios elektros linijos nereikėjo, kadangi ji dar nenaudojama. Tačiau bendrovė bus įpareigota liniją pertiesti laikantis Elektros linijų ir instaliacijos įrengimo taisyklių.

„Per patikrinimą buvo nustatyta, kad nutiesta viena laikina oro kabelių linija – žemosios įtampos elektros tinklas (iki 1000 V). Ji sumontuota ant medinių atramų ir tvirtinant prie medžių – prie jų kabeliai tvirtinti netiesiogiai, naudojant PVC vamzdžius“, – teigiama VEI komentare.

Iškilo senos nuoskaudos

Buvusios Kuro aparatūros teritorijoje įrengti butai yra komercinės paskirties sklypuose, bendrijos pirmininkė R.Gogolienė tikina, kad daug pažeidimų čia padaryta dar anksčiau.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gyventojai piktinasi statybomis, vykstančiomis Kalvarijų g. 137

„Mes pakėlėme klausimą iš esmės, nes tas pats „Trinapolio“ direktorius statė ir „Lofttown“. Pats loftų miestas pastatytas su daugeliu pažeidimų, yra apgauti gyventojai. Ir mes kreipėmės visur: į Generalinę prokuratūrą, Statybos inspekciją, į Vartotojų teises, dabar laukiam atsakymo“, – sako R.Gogolienė.

Dabartinius statybos darbus gyventojai fiksuoja su antstoliais.

„Buvo apgauti gyventojai – ant komercinio pastato sklypo pertvarkytos gyvenamosios patalpos. Ką mes žinome, kad komerciniame pastate negali būti daugiau nei 49 proc. gyvenamųjų patalpų. Pas mus yra 90 proc. Jie taip apėjo visus įstatymus. Įrengė pagal komerciniams pastatams numatytus normatyvus, bet ne gyvenamiesiems. Taip sutaupė, aišku, pinigų ir taip apgavo gyventojus“, – sako R.Gogolienė.

Ji mano, kad ir užteršto gamyklos grunto išvežta nepakankamai. 15min anksčiau rašė, kad grunto išvežimui anksčiau išleista 200 tūkst. litų (58 tūkst. eurų).

„Tai jie kažkiek to grunto išvežė, bet tik kaip reikalaujama komerciniams pastatams“, – sako R.Gogolienė.

Tuo tarpu „Trinapolio“ vadovas atsisakė tai komentuoti.

„Komentuoti dėl šalia esančių loftų kokybės, deja, negalime, nes nesame minimų pastatų statytojas“, – sako A.Šilgalis.

Loftų statytojas – „Penki kontinentai“. Šioje bendrovėje anksčiau A.Šilgalis ėjo investicijų direktoriaus pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento