Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada prekybininkų laukia duobė?

Po Naujųjų metų visų prekybininkų laukia prekybos sąstingis, kurį didesnieji išgyvena lengviau, o smulkųjį verslą tokia pauzė gali pribaigti. Vieni jų ruošia planus ir kuria išlikimo priemones, kol kiti tiesiog laukia geros pabaigos.
Prekybos centrų niūrios kitų metų pardavimų prognozės nagąsdina.
Prekybos centrų niūrios kitų metų pardavimo prognozės nagąsdina. / Eriko Ovčarenkos nuotr./15min.

„Panoramos“ rinkodaros vadovas Vytenis Kurapka patikino, kad naujajame prekybos centre žmonių srautas prieš šventes akivaizdžiai padidėjo. „Skaičiaus negaliu pasakyti, bet matosi, kad žmonių žymiai daugiau. Aišku, situaciją galime lyginti tik su praėjusiu mėnesiu, nes neseniai atsidarėme“, – naujienų portalui 15min.lt sakė PC „Panorama“ atstovas. Anot jo, nors prognozuoti sunku, tuo labiau kad negalima palyginti ankstesnių metų duomenų, prekybos sąstingis po Naujųjų metų yra neišvengiamas. „Žinoma, kad po švenčių prekyba visada smarkiai sulėtėja, bet mes tam ruošiamės, turime programą. Be to, po Kalėdų ir Naujųjų metų vyksta akcijos, išpardavimai“, – kovos su gresiančiu prekybos sulėtėjimu priemones vardijo V.Kurapka.

Pikas – kitą savaitę

UAB „Maxima“ atstovė spaudai teigia, kad šventinis pirkimas jų prekybos centruose jau prasidėjo. Padidėjo ne tik žmonių srautas, bet ir pardavimas. „Žmonės jau aktyviai perka, iš katalogų užsako šventinius patiekalus, tačiau prekybos pikas, kaip ir kasmet, planuojamas kitą savaitę – prieš pat šventes“, – sakė Renata Saulytė. Anot jos, nesijaučia, kad žmonės pernelyg taupytų, kita vertus, pirkėjai dabar racionalesni. „Žmonės nebeperka taip spontaniškai kaip anksčiau, apgalvoja pirkinius ir įsigyja reikalingiausius, praktiškus“, – sakė ji.

Žmonės nebeperka taip spontaniškai kaip anskčiau, apgalvoja pirkinius ir įsigyja reikalingiausius, praktiškus, – R.Saulytė.

 

Jos teigimu, UAB „Maxima“, kaip ir kiekvienais metais, ruošiasi neišvengiamam prekybos sulėtėjimui po švenčių. Pirkėjus šis tinklas skatins akcijomis. „Prekybos sąstingis prasidės iš karto po Naujųjų metų ir tęsis apie dvi savaites. Tokiu metu vyksta įvairūs išpardavimai, todėl pirkėjai vis tiek būna gana aktyvūs“, – sakė R.Saulytė. Pasak jos, sunku prognozuoti, kaip bus 2009-aisiais, tačiau abejojama, kad dėl sunkios ekonominės padėties žmonės pirks žymiai mažiau.

Turgaus šventės neišgelbės

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė sako, kad Gariūnų turguje ir mažose parduotuvėse šventinio pirkėjų vajaus dar nesijaučia. „Palyginti su praėjusiais metais, prekyba labai kritusi – jaučiasi, kad žmonės laukia paskutinės minutės, kada nori nenori reikės pirkti. Tačiau tikimės, kad netrukus prekyba pagyvės“, – sakė Z.Sorokienė.

Anot jos, didysis prekybos sąstingis, kaip ir kasmet, smulkiųjų verslininkų laukia sausio bei vasario mėnesiais. Kitaip nei anksčiau, šiemet prekybininkams bus sunku pasiruošti šiam nelengvam laikotarpiui, nes manoma, kad prekyba vis vien nebus tokia aktyvi. Pasak Z.Sorokienės, nėra jokios galimybės padengti sąstingio mėnesių padarytų nuostolių.

Z.Sorokienės nuomone, smulkiuosius išgelbėtų daugelyje pasaulio šalių priimta tvarka: „Jei šventinėmis dienomis prekybos centrai nedirbtų, prekybininkai atsigautų, nes žmonės labiau eitų į turgų, specializuotas mažas parduotuvėles.“

Nepaisydama sunkios prekybininkų padėties, Z.Sorokienė ragina nenusiminti. „Galiu pasakyti, kad ir kas nutiktų – smulkieji verslininkai išgyvens. Jie moka taupyti ir nedejuoti“, – sakė LSVPA pirmininkė. Anot jos, blogiausia tai, kad žmonės yra per daug įbauginti ir sutikę, todėl nežino, ką pirkti, kur investuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito