Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdiniam stalui ir dovanoms lietuviai planuoja išleisti panašiai kaip ir pernai – iki 100 eurų

Kūčių ir Kalėdų stalui didžioji dalis lietuvių šiemet planuoja išleisti panašiai kaip ir pernai – 50–100 eurų. Panašią sumą tautiečiai ketina skirti ir dovanoms, rodo ketvirtus metus atliekama lojalių „Maximos“ pirkėjų apklausa. Be to, beveik visi apklaustieji sakė, kad patiekalus šventiniam stalui ketina gaminti patys, o prie televizoriaus šias dvi dienas praleis mažiau.
Konferencijos akimirka
Konferencijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apklausos duomenimis, Kalėdų stalui Lietuvos gyventojų planuojamos išlaidos išliks panašios kaip ir pernai: 43 proc. numato skirti 50–100 eurų, 24 proc. ketina išleisti 31–50 eurų, 16 proc. apklaustųjų – daugiau nei 101 eurą.

68 proc. apklaustųjų pasakė, kad rinksis panašios kainos ir tokius, kaip visada, produktus. O beveik penktadalis ketina šventiniam stalui rinktis brangesnius produktus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

Dovanos mažiau smulkmenų

Dovanų tiek pat, kiek pernai, ketina pirkti 58 proc., daugiau dovanoti ketina 17 proc., o mažiau – 22 proc. pirkėjų.

Užtat atsirado daugiau tokių, kurie dovanoms planuoja skirti daugiau pinigų: 37 proc. joms numatę 51–100 eurų, 25 proc. skirs 101–200 eurų, dar dešimtadalis – daugiau nei 201 eurą, o likusieji tikisi sutilpti į mažesnę nei 30 eurų sumą.

„Mažiau pinigų ruošiamės išleisti smulkmenoms, interjero detalėms, bet daugiau džiaugsmo keliantiems dalykams, pavyzdžiui, kvietimai į renginį, apsilankymą SPA, kelionėms. Valgomoms dovanoms klientai išleis šiek tiek mažiau, bet vis tiek tai yra didžiausia dalis visame dovanų krepšelyje“, – spaudos konferencijoje sakė „Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Meidė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Meidė

Šiemet 7 proc. mažiau nei pernai lietuvių dovanos knygas, tačiau šiek tiek daugiau išleis ir dovanos drabužius arba aksesuarus.

68 proc. apklaustųjų Kalėdoms ruošiasi ir dovanas perka anksčiau, o 82 proc. jų dovanas išrenka parduotuvėse arba prekybos centruose.

Per šventes keliaus pas gimines

83 proc. apklaustųjų teigė, kad šiemet šventes planuoja praleisti su giminėmis. Tiesa, tai 7 proc. mažiau nei pernai.

„Pasiruoškite spūstims, nes didžioji dalis planuoja važiuoti švęsti į kitą vietovę pas gimines ir keliuose bus daugiau automobilių. Didelė dalis planuoja švęsti aktyviai, apsilankyti kine, teatre, išvykti į užsienį, išeiti į miestą, o ne vien sėdėti už stalo. Taip pat šias dvi dienas žmonės planuoja mažiau žiūrėti televizorių“, – teigė K.Meidė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

Puošia ne tik eglutę, bet ir visus namus

72 proc. klientų atsakė, kad jie puošia ne tik eglutę, stalą, bet ir visus namus.

„Daugiau nei du trečdaliai bus papuošę namus ir ta Kalėdų dvasia bus juntama, tačiau beveik 70 proc. klientų naudoja tuos papuošimus, kuriuos jau turi daug metų, tik nuperka kažką papildomo atnaujinti. 24 proc. sako, kad daug metų iš eilės naudoja tradicinius papuošalus, kuriais puošia namus“, – kalbėjo „Maximos“ vadovė.

93 proc. sako, kad maistą planuoja gaminti patys, tačiau didžioji dalis apklaustųjų yra moterys. 65 proc. sako, kad prie tradicinių patiekalų jie pridės naujų ir nebūdingų Kūčių stalui.

„15 proc. sako, kad net jeigu ir gamins tradicinius patiekalus, pridės tai, kas buvo nebūdinga jų stalui, pavyzdžiui, kūčiukų su priedais“, – apibendrino K.Meidė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas