Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kalifornija – pavyzdys visoms JAV

Dauguma to, kas JAV daro didžia šalimi, vyksta Kalifornijoje. Būtent auksine valstija tituluojama Kalifornija puikiai susidoroja su globalizacijos, urbanizacijos bei klimato kaitos iššūkiais, o turėdama pasaulyje įvairiausią ir dinamiškiausią ekonomiką yra pavyzdys kitoms šalims, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
San Franciskas, JAV
San Fransiskas, JAV / Shutterstock.com/ Skrendu.lt nuotr.

Skaičiuojama, kad jeigu Kalifornija būtų valstybė, pagal savo ekonomikos dydį ji užimtų septintą vietą pasaulyje, o jos BVP būtų didesnis nei Brazilijos. Kalifornijos ekonomika ne tik didelė, bet ir klestinti. Praėjusiais metais ji augo 3,29 proc. per metus greičiu – sparčiau nei Japonijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ar likusiose JAV.

Šiuo metu Kalifornijoje įsikūrusios keturios iš dešimties didžiausių pasaulio kompanijų.

2015 m. Kalifornijoje buvo sukurta apie 483 tūkst. darbo vietų – daugiau nei antroje ir trečioje JAV pagal gyventojų skaičių esančiose Floridos ir Teksaso valstijose kartu sudėjus. Be to, Kalifornijoje nauji darbai kuriami gerokai sparčiau nei labiausiai išsivysčiusiose pasaulio šalyse.

Ilgą laiką kritikai pirštais bado į aukštus valstijos mokesčius ir didžiulius reguliavimus, kuomet priekaištauja auksinės valstijos valdžiai. Vis dėlto, praktika rodo, jog tokia politika visiškai neatbaido verslininkų ir investuotojų.

Šiuo metu Kalifornijoje įsikūrusios keturios iš dešimties didžiausių pasaulio kompanijų. Dvi iš jų, „Alphabet“ ir „Facebook“ buvo sukurtos per pastaruosius aštuoniolika metų. San Fransiske esantis didžiausias pagal rinkos kapitalizaciją bankas „Wells Fargo“ nuolat veiklos rodikliais lenkia konkurentus iš Volstrito.

Kalifornijoje išauginami beveik visi JAV migdolai, abrikosai, datulės, figos, kiviai, nektarinai, alyvuogės, pistacijos, slyvos ir graikiniai riešutai, neskaičiuojant daugybės įvairių grūdų rūšių.

Dėl šios priežasties žemės ūkio ir miškininkystės dalis valstijos BVP viršija 37,7 mlrd. dolerių ir toli už savęs palieka tokią agrarinę valstiją kaip Ajova.

Šiandien Kalifornijos gyventojų skaičius jau artėja prie 40 mln. ribos, o valstija garsėja ne tik etnine, bet ir ekonomikos įvairove – stipriais bankininkystės, biotechnologijų, komunikacinės įrangos, sveikatos priežiūros, filmų ir pramogų industrijos sektoriais.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas