Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 10 21

Kapą sutvarkys ir atsiųs nuotrauką pasiteirauti, ar gerai: kiek kainuoja tokios paslaugos?

Nuolatos lankyti ir rūpintis artimųjų kapais galimybių turi ne visi, tuomet tenka ieškoti pagalbos iš šalies. Rūpindamiesi svetimais kapais jų tvarkytojai(-os) užsidirba papildomų pinigų. 15min pasidomėjo kiek tokios paslaugos kainuoja.
Kapų priežiūra
Kapų priežiūra / Shutterstock nuotr.

Kapas gali būti pripažintas neprižiūrimu ir perduotas kitiems

Šalies savivaldybės įpareigotos jų teritorijoje esančias kapavietes stebėti – jos kasmet apžiūrimos, atrandama neprižiūrimų kapų. Tuomet tokios kapaviečių sąrašas skelbiamas interneto svetainėje.

Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos (LRPA) atstovė Tatjana Tumutienė 15min paaiškino, kad neprižiūrima kapaviete laikoma tokia, kuri netvarkyta ne trumpiau kaip dvejus metus.

„Ypatingų kriterijų, kaip pripažinti kapavietes neprižiūrimomis, nėra. Tačiau jose statiniai iš dalies ar visiškai suirę, išgriuvę, užrašai neįskaitomi ar jų nėra, tokios kapavietės apaugusios žolėmis ir krūmais, nešienaujama, neravima, želdiniai peraugę kapavietės ribas“, – teigė ji.

123RF.com nuotr./Kapų tvarkymas
123RF.com nuotr./Kapų tvarkymas

Tokias aptikus, pirmiausia už jas atsakingi žmonės yra perspėjami, jiems suteikiama galimybė susitvarkyti. Jeigu žmogus to nepadaro, speciali savivaldybės komisija gali priimti sprendimą paskelbti kapavietę neprižiūrima ir perduoti tvarkyti kitiems – tačiau tokiu atveju naujieji prižiūrėtojai turės teisę joje ir laidoti. Pirmenybė tokiais atvejais teikiama giminaičiams.

Taigi, kad nebūtų prieita prie tokios situacijos, galima iš anksto pasirūpinti kapaviete. Net ir neturint galimybių jos tvarkyti patiems, galima šį darbą patikėti tuo užsiimantiems už pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius