Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas geriau – silpnas ar stiprus doleris?

Per pastarąjį pusmetį doleris ir vėl sustiprėjo daugelio kitų užsienio valiutų atžvilgiu. Nors per praėjusias kelias savaites JAV valiutos kursas vėl krito, tendencijos išlieka panašios: palyginus dolerio santykį su Japonijos, Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos ir Šveicarijos valiutomis, JAV piniginis vienetas yra pabrangęs 10 proc. lyginant su kovo mėnesio situacija.
Doleris
Doleris / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kyla klausimas, ar stiprėjantis doleris gali turėti teigiamos įtakos sunkius laikus išgyvenančiai šalies ekonomikai. Ar esant dabartinėms aplinkybėms JAV naudingesnis silpnesnis ar stiprėjantis doleris? Štai keletas eksperto atsakymų, į pastaruosius klausimus.

Ar JAV naudingas didėjantis dolerio kursas?

Plačiąja prasme, žemas dolerio kursas tikriausiai yra palankesnis esant silpnai ekonomikai, kadangi užsienio importuotojams JAV pagamintos prekės tampa pigesnės, todėl šalies gamintojai gali daugiau parduoti.

Ekonomisto Briano Bethune‘o teigimu, kai šalies vidaus ekonomika išgyveną sunkmetį, kritęs valiutos kursas padeda išlaikyti tos šalies pagaminamos produkcijos paklausą tarptautinėje rinkoje.

Atsižvelgiant į šiuos teiginius, kodėl pastaraisiais mėnesiais doleris stiprėja?

Doleris, kurio vertė mažėjo jau keletą metų iš eilės, 2007 m. pabaigoje ir 2008 m. pradžioje krito dar labiau dėl niūrių JAV ekonomikos perspektyvų. Tačiau krizei palietus daugelį pasaulio valstybių, investuotojai vėl atsigręžė į sąlyginai patikimiausius investicinius įrankius, už kuriuos laiduoja JAV valstybės administracija.

Kadangi JAV iždo vekseliai platinami už dolerius, tarptautinė prekyba būtent ir vyko JAV valiuta, o tai padidino dolerio paklausą ir kartu – jo kursą.

Kaip tai atsiliepė Jungtinėms Valstijoms?

Iš tiesų doleris sustiprėjo ne pačiu palankiausiu metu. Tarptautinėje rinkoje JAV produkcija tapo brangesnė, o pagrindiniai Jungtinių Valstijų prekybos partneriai užsienyje nugrimzdo į dar gilesnę ekonominę duobę. Sumažėjusi JAV prekių paklausa lėmė eksporto sąstingį.

Dėl sulėtėjusio eksporto dar labiau sumažės darbo vietų, kurių pastaruoju metu ir taip kritiškai mažėja.

Vis dėlto ar galima manyti, kad stiprėjantis doleris būtų naudingas pingant importuojamoms prekėms?

Taip, pastebėjome, kad importuojamos produkcijos kainos taip pat krenta. Ypatingai vienos paklausiausių prekių – naftos.

Kai kurie ekonomistai mano, kad pingantis importas atneš daugiau naudos nei bus prarandama dėl eksporto sumažėjimo. Tai padėtų pakelti bendrąjį šalies vidaus produktą.

Tačiau pagal spalio duomenis, eksporto nuosmukis buvo didesnis nei importo. Viena iš šio reiškinio priežasčių – pakilęs dolerio kursas.

Kaip tai atsilieps JAV verslo sektoriui?

Tai priklauso nuo to, kokią dalį pajamų kompanija gauna iš užsienio prekybos.

Tokių kompanijų kaip „Nike“ produkcija stiprėjant doleriui užsienyje brangsta. Tuo tarpu tarptautinėms kompanijoms, kurios didžiąją dalį savo prekių pardavinėja JAV, stiprėjantis doleris yra naudingas.

Kokie yra stiprėjančio dolerio privalumai?

Dėl to gali sumažėti infliacija, o tai paprastai yra teigiamas ekonominis reiškinys. Mažėjant tikimybei, jog infliacija didės, Federalinis Rezervas sumažino palūkanų normas, kad pagyvintų JAV ekonomiką.

Kas yra palankiau JAV vartotojui?

Stiprėjantis doleris eiliniams vartotojams gali turėti įvairių teigiamų pasekmių. Visų pirma, JAV gyventojams atpinga užsienyje pagaminta produkcija. Užsienio finansų rinkose didėja bendra JAV investuotojų turto vertė. Be to, amerikiečiai gali pigiau keliauti į užsienį.

Ko galėtume tikėtis artimiausioje ateityje?

Yra daug kriterijų, pagal kuriuos galima prognozuoti būsimą valiutos kursą, tačiau praktiškai tai beveik neįmanoma. Kita vertus, kai kurie analitikai teigia, jog doleris ir toliau silpnės, ypač jei kitos valstybės nemažins palūkanų normų.

Be to, jei Jungtinių Valstijų administracija laikysis savo pažadų JAV ekonomikai skirti milijardinę injekciją, padidėjusi dolerio apyvarta rinkoje dar labiau sumažins jo kursą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas