Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Kasmetinių atostogų trukmė Lietuvoje yra mažiausia“: „valstiečiai“ Seimui siūlo jas ilginti

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė ir jos pavaduotoja Guoda Burokienė siūlo suteikti visiems dirbantiems ilgesnes atostogas – darbuotojui išdirbus 11 mėnesių per metus, vienas mėnuo būtų skirtas atostogoms, rašoma LVŽS pranešime spaudai.
Patruliavimas Palangoje
Patruliavimas Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nauju Darbo kodekso pakeitimu siūloma įtvirtinti darbuotojams ne mažiau kaip dvidešimt dviejų darbo dienų arba ne mažiau kaip dvidešimt šešių darbo dienų kasmetines atostogas. Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip keturių savaičių trukmės atostogos.

Iki šiol galiojanti tvarka yra ydinga – mat kasmetinių atostogų trukmė Lietuvoje yra mažiausia, kokia tik gali būti pagal Europos Sąjungos (ES) reikalavimus. Kitose vakarų šalyse, pvz., Austrijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Švedijoje kasmet atostogaujama nuo 25 iki 35 darbo dienų.

„Šiuo metu darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip dvidešimt darbo dienų arba ne mažiau kaip dvidešimt keturių darbo dienų kasmetinės atostogos. Tikimasi, kad ilgesnės atostogos apsaugos darbuotojus nuo dažnai šalyje pasitaikančio pervargimo, pagerins sveikatą ir gyvenimo kokybę“, – sako A.Norkienė.

„Kita problema ta, kad šiuolaikinėje visuomenėje daugelis žmonių būna taip pasinėrę į darbus, kad nebemoka atsipalaiduoti ir pailsėti. Todėl net per pirmąsias atostogų dienas mintimis neatitrūksta nuo kasdieninių darbų. Tikrasis poilsis prasideda tik vėliau“, – sako G. Burokienė.

Nauju Darbo kodekso pakeitimu siūloma darbuotojams iki aštuoniolikos metų, darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, ir neįgaliems darbuotojams suteikiamos dvidešimt septynių darbo dienų kasmetinės atostogos arba trisdešimt dviejų darbo dienų kasmetinės atostogos.

Šiuo metu šiems darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip dvidešimt darbo dienų arba ne mažiau kaip dvidešimt keturių darbo dienų kasmetinės atostogos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas