Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 11

„Kenčia, kiek gali“: lietuvių asmeninių bankrotų istorijos

Fizinio asmens bankroto institutui Lietuvoje kovą suėjo 10 metų. Per tą laiką bankrutavo keli tūkstančiai prasiskolinusių lietuvių, o skolos vis dar vejasi nuo praėjusios krizės laikų, kai brangiai skolintasi pervertintam nekilnojamajam turtui įsigyti. „Darbas panašus kaip morge – visada matai nelaimingus žmones, esančius prie finansinės mirties“, – teigė nemokumo administratorius Irmantas Lengvinas.
Bankrotas
Bankrotas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į bankroto administratorių duris jau ėmė belstis neišgalintys susimokėti per pandemiją nukeltų mokesčių. Dar metai kiti – ir gali paaiškėti, kaip lietuvius iš tiesų paveikė vis augančios palūkanos ir dviženklė infliacija.

„Vis dėlto lietuviai kantrūs žmonės: kenčia kiek gali, kol gali – moka. Ir tik kai jau visai prastai – bankrutuoja“, – teigė Aušrinė Tilindė, bankroto administratorių bendrovės „Stiprus žmogus“ įkūrėja, išleidusi ir knygą, skirtą siekiantiems asmeninio bankroto.

Bankrutuojantiems žmonėms padedantys teisininkai teigia, kad stereotipų apie tai, kas yra fizinis bankrotas, – vis mažiau, tačiau vis dar likę nemažai mitų.

Aiškėja, kad vidutinė skola, tampanti nebepakeliama lietuviams, – apie 70 tūkst. eurų. 21 tūkst. eurų – tokia yra minimali susikaupusi skolų kupra, su kuria jau galima kreiptis į teismą asmeninio bankroto.

Bankroto administratoriams nerimą kelia ryškėjanti tendencija – vis dažniau dėl galimybės bankrutuoti kreipiasi ir palyginti nedideles skolas turintys asmenys. Nepakeliama suma kai kuriems žmonėms tampa ir 10 tūkst. eurų skola.

Dažniausiai asmeninio bankroto siekia Vilniaus ir Klaipėdos gyventojai. Vien uostamiesčio teisme praėjusias metais nagrinėtos 252 asmeninio bankroto bylos.

„Sunku paaiškinti, kodėl taip yra, bet klaipėdiečiai iš tiesų kur kas dažniau siekia bankroto“, – sutinka ir Klaipėdoje dirbantis bankroto administratorius I.Lengvinas.

Jis prisiminė, kad būta dienų, kai į jį kreipdavosi po 2–3 klientus.

Pagrindinės temos:

  • Meilės kaina – bankrotas.
  • „Laukiau, kol grąžins, o ji bankrutavo.“
  • Lietuvoje tvarka – viena griežčiausių.
  • Buto neliko, bet liko 60 tūkst. eurų skola.
  • Bankrutuoti reikėjo vakar.
  • Bankrutuoti siekė sėdėdamas kalėjime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas