Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturios klaidos, kurių negalite padaryti, jei norite išgyventi recesiją

Užuot priėmus greitus sprendimus iš baimės ir nerimo, verčiau pergalvoti, ką turėtumėte ir ko neturėtumėte daryti tam, kad apsaugotumėte savo finansus, jei ateitų ekonominis nuosmukis. Kad būtų paprasčiau, pateikiame keturias klaidas, kurių pasak ekspertų, reikėtų vengti rengiantis galimai recesijai, rašo „Business Insider“.
Recesija Italijoje
Recesija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Pasitraukimas iš akcijų rinkos

Kokios strategijos geriausia laikytis investuotojui naujokui? Kadangi horizonte šviečiasi galima recesija, galima sugalvoti visus į akcijų rinką investuotus pinigus susigrąžinti ir laikyti juos grynaisiais.

Vis dėlto finansų planuotojas Brendanas Sheehanas sako, kad tai ne visada teisingas žingsnis.

„Pagrindinė problema yra ta, kad investuotojas turi būti teisus du kartus, kad ši strategija pasiteisintų. Pirmiausia jis turi parduoti, kol rinka yra palyginti aukštai – dar iki ji pasieks dugną. Tačiau jis taip pat turi nustatyti momentą, kai vėl įeis į rinką ir dalyvaus jos atsigavime“, – sako B.Sheehanas.

Vienas iš pavyzdžių, kuriuo jis dalijasi – rinka nuo 2007 m. spalio iki 2009 m. kovo mėn. nukrito 57 proc. Jei investuotojas būtų pardavęs akcijas to laikotarpio pradžioje, jis jaustųsi gana gerai, nes rinka ir toliau krito.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Tačiau investuotojui taip pat būtų tekę grįžti atgal į rinką prieš jai atsistatant į lygį, kuriame ji buvo, kai šis savo akcijas pardavė. Tačiau žinoti, kada vėl investuoti, yra sudėtinga, keblu ir ne taip akivaizdu. Vietoj to geriausia įvertinti savo portfelį ir priimti sprendimus atsižvelgiant į riziką, kurią esate pasirengę prisiimti.

2. Pinigų išleidimas ne skoloms, o kitiems dalykams

Finansų planuotoja Marlene Erickson sako, kad ypač svarbu neįklimpti į skolas, kai gresia recesija.

M.Erickson teigimu, skolų neatidavimas prieš recesiją yra daugelio daroma klaida. Problema yra ta, kad žmonės gali nesuvokti, kokią didelę įtaką tai turi jų kreditingumui, kuris gali praversti nuosmukio metu, jei prireiks naujo kredito, draudimo arba refinansuoti paskolą, rašo „Business Insider“.

„Laiku apmokėkite sąskaitas ir venkite pagundos prisiimti naujų įsipareigojimų, pavyzdžiui, kreditinių kortelių“, – pataria M.Erickson. „Jūsų kredito reitingas lemia būsimas palūkanų normas ir draudimo įmokas“, – perspėja ji.

123RF.com nuotr./Bankrotas
123RF.com nuotr./Bankrotas

3. Pensijų įmokų mokėjimo sustabdymas

Nors artėjant nuosmukiui gali kilti pagunda nustoti mokėti įmokas į pensijų fondą, kad sutaupytumėte pinigų, finansų planuotojas Markas Deeringas perspėja, kad tai būtų klaida.

Jei jau mokate reguliarias įmokas, jis rekomenduoja jų nenutraukti.

„Recesija gali užtrukti ne vienerius metus, negalite visą tą laiką leisti sau nemokėti įmokų į pensijų fondą“, – mano M.Deeringas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai
Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai

4. Nesukauptas fondas nenumatytiems atvejams

Kokia neatidėliotinų išlaidų fondo svarba? Finansų planuotoja Jennifer Garcia sako, kad ekonomikos nuosmukis yra dar vienas metas pasirūpinti, kad, ištikus kritinei finansinei situacijai, turėtumėte pasiruošę trijų–šešių mėnesių „finansinę pagalvę“.

J.Garcia rekomenduoja rezervą nenumatytiems atvejams laikyti taupomojoje sąskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento