Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laidotuvių kainos: atsakė, kiek kainavo pigiausios ir kaip atrodė atsisveikinimas už 5000 eurų

Artimo žmogaus mirtis sukelia ne tik emocinį skausmą, bet ir atneša netikėtų išlaidų. Kaip vardija 15min pašnekovai, atsisveikinimo su mirusiuoju kainos yra pakilusios iki 20 proc. Vidutinės laidotuvių kainos svyruoja nuo 1500 iki 2000 eurų. Visgi pasitaiko ir tokių atvejų, kai laidotuvėms pasiryžtama išleisti net 5000 eurų.
Laidotuvės
Laidotuvės / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Kaina Laidotuvės

Panevėžyje įsikūrusių laidojimo namų „Grauduva“, kurie priklauso savivaldybei, vadovė Aušra Bertulienė sakė, kad vidutinės laidotuvių kainos svyruoja ties 1500 eurų. Į šią kainą įeina karstas, žvakės, drabužiai ir panašūs reikmenys.

„Kainos augo 10 proc., taip nusprendė valdyba, nes kilo degalų, elektros kainos. Paslaugų kainų – duobės iškasimo, salės nuomos – nekėlėme“, – 15min sakė A.Bertulienė.

Pigiausias karstas, pasak vadovės, kainuoja 160 eurų, o brangiausias – beveik 900 eurų.

Mayron Oliveira nuotr./ Unsplash nuotr./Laidotuvės
Mayron Oliveira nuotr./ Unsplash nuotr./Laidotuvės

„Išleidus 2 tūkst. eurų, laidotuvės jau yra prabangios. Jų kainą labiausiai iškelia karstas. Brangiausiai kainuoja ąžuoliniai, raižyti, rankų darbo karstai“, – teigė „Grauduvos“ vadovė.

Visgi žmonės perka ir pigius karstus – ypatingai tada, kai mirusysis yra kremuojamas.

„Jei šarvojimas karste vyksta kelias valandas, o vėliau vyksta kremacija, kam naudoti karstą už 800 eurų“, – paaiškino ji.

Panašias kainas įvardijo ir laidojimo namų „Amžinybė“, veikiančio šešiuose miestuose, tarp jų ir Vilniuje, vadovė Renata Laveckaja. Ji sakė, kad vidutiniškai laidotuvės kainuoja 1800–2000 eurų – tiesa, regionuose jų kainos gali būti ir 500 eurų mažesnės, nes į kainą neįtraukiamos kai kurios paslaugos – pavyzdžiui, duobkasių.

„Kartais žmogaus ateina palaidoti kaimynai, nes jis buvo vienišas. Būna surinkę tam tikrą pinigų sumą ir tada tu žiūri, ką gali pasiūlyti, kad būtų galima pagarbiai atsisveikinti. Būna atvejų, kai iš namų atnešami drabužiai, tada nereikia pirkti naujų. Jei yra urna, nereikia nešikų, nereikia palydos. Yra daug faktorių, kurie daro įtaką kainai“, – įvardijo R.Laveckaja.

Asmeninio albumo nuotr./Renata Laveckaja
Asmeninio albumo nuotr./Renata Laveckaja

Kukliausios laidotuvės gali kainuoti ir 737 eurus.

„Tūkstančio eurų pigiausioms laidotuvėms tikrai užtenka. Mes sudarome sutartis su savivaldybėmis, kai laidojami žmonės, kurie neturi artimųjų, tada juos laidoti apsiima valstybė. Bet tam tikri reikalavimai vis tiek yra – karstas, nauji drabužiai, žvakė, gėlytė, kryžius. Tai kainuoja 700 eurų, bet tokiu atveju pasirenkami visi pigiausi dalykai, paprasčiausias medinis karstas“, – aiškino pašnekovė.

Tiesa, būna atvejų, kai žmonės laidotuvėms yra pasiryžę išleisti ir 5000 eurų.

123RF.com nuotr./Dovana grynaisiais
123RF.com nuotr./Dovana grynaisiais

„Buvo imtas brangiausias ąžuolinis karstas, kuris kainuoja virš tūkstančio eurų, paskui atlikta kremacija, įsigyta urna. Nors krematoriume karstas yra sudeginamas, žmonės vis tiek jį pasirinko. Rinkosi brangiausią ir didžiausią salę – žodžiu, buvo pasirinkta viskas, kad brangiausia ir geriausia“, – teigė R.Laveckaja.

O Trakų laidojimo namų „Liūdesio gėlės“ vadovas Juozas Banėnas sakė, kad kainos, palyginti su praėjusiais metais, yra pakilusios mažiausiai 20 proc.

„Vidutiniškai laidotuvės kainuoja 1700 eurų, čia yra pilnas komplektas, bet be gėlių. Pabrango visa produkcija, nors darbų kainos išliko tos pačios“, – teigė J.Banėnas.

Keičiasi ir tradicijos

Laidojimo namų vadovai pastebi ir besikeičiančius laidojimo papročius – pavyzdžiui, jei anksčiau mirusiojo šarvojimas trukdavo ir tris paras, dabar apsiribojama viena.

„Dauguma šarvojimų trunka parą. Daugiau jau niekas nelaiko. Būna ir tokių variantų, kad atsisako giedotojų“, – teigė J.Banėnas.

123RF.com nuotr./Laidotuvės
123RF.com nuotr./Laidotuvės

Jam antrino ir R.Laveckaja.

„Jau nebėra šarvojimų, kurie trunka dvi-tris paras. Per tiek metų, kai dirbu, buvo gal du kartai per metus, kai tiek truko. Atsisveikinimo laikas būna ilgesnis nebent tada, kai yra artimųjų, kuriems reikia atvažiuoti iš užsienio. Būna ir taip, kad 10 valandą prasideda šarvojimas, o 14 valandą – jau atsisveikinimas“, – nurodė laidojimo namų vadovė.

Priklauso valstybės parama

Svarbu žinoti, kad netekus artimojo galima gauti vienkartinę išmoką iš valstybės. Jos dydis – 392 eurai.

Kaip nurodo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, norint ją gauti laidojantis asmuo turėtų kreiptis į savivaldybės administraciją pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą arba ten, kur savo gyvenamąją vietą buvo deklaravęs miręs žmogus.

Jeigu mirusiojo gyvenamoji vieta nebuvo deklaruota – pagal paskutinę buvusią jo gyvenamąją vietą.

123RF.com nuotr./Laidotuvės (asociatyvi nuotrauka)
123RF.com nuotr./Laidotuvės (asociatyvi nuotrauka)

Dėl šios vienkartinės pašalpos mirusįjį palaidojęs asmuo – tiek fizinis, tiek juridinis, kuris organizuoja laidotuves – turi kreiptis per 12 mėnesių nuo teisės į laidojimo pašalpą atsiradimo dienos.

Ši išmoka nemokama, kai laidojama valstybės biudžeto ar savivaldybių biudžetų lėšomis.

Dėl laidojimo pašalpos galima kreiptis ir elektroniniu būdu spis.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas