Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija atsisako derybose dėl prekybos prisiimtų įsipareigojimų – JAV pareigūnai

Kinija atsisako derybose dėl prekybos prisiimtų įsipareigojimų, pareiškė JAV pareigūnai ir patvirtino, jog 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomi importo muitai šią savaitę bus padidinti daugiau kaip du kartus – iki 25 proc., pranešė įvairios JAV žiniasklaidos priemonės, įskaitant verslo leidinį „The Wall Street Journal“.
Kinijos ir JAV vėliavos
Kinijos ir JAV vėliavos

JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris pareiškė, jog derybos su Kinija bus atnaujintos ketvirtadienį, tačiau supeikė Kiniją, kuri, anot jo, „išsižada“ derybose anksčiau prisiimtų įsipareigojimų.

Dvi šalys jau metus kariauja prekybos karą, dėl kurio jau nustatė importo muitus 360 mlrd. JAV dolerių vertės viena kitos prekėms. Vėl padidėjusi įtampa pirmadienį nusmukdė viso pasaulio akcijų rinkas.

„Per maždaug pastarąją savaitę pastebėjome, jog Kinijos prisiimtų įsipareigojimų mastas mažėja, jog Kinija, sakyčiau, atsisako įsipareigojimų, dėl kurių, mūsų nuomone, jau buvo susitarta“, – pareiškė R.Lighthizeris.

„Twitter“ nuotr./Robertas Lighthizeris
„Twitter“ nuotr./Robertas Lighthizeris

Jis pridūrė, jog padidinti muitai įsigalios penktadienį 00 val. 1 min. vietos (7 val. 1 min. Lietuvos) laiku.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas reporteriams pareiškė, jog derybos yra baigtos 90 proc., tačiau pridūrė, jog pastarosiomis dienomis derybose įvyko „nemažas regresas“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį tviteryje parašė, jog 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomus importo muitus jau penktadienį padidins nuo 10 iki 25 procentų.

„Kitos 325 mlrd. JAV dolerių vertės prekės, kurias mums siunčia Kinija, neapmuitinamos, bet netrukus bus – 25 proc. lygyje“, – pridūrė JAV prezidentas.

„Derybos dėl prekybos su Kinija tęsiasi, bet pernelyg lėtai, nes jie nori persvarstyti susitarimus. Ne!“ – parašė D.Trumpas.

Nepaisant šių grasinimų, Pekino pareigūnai pirmadienį pareiškė, jog derybos šią savaitę bus tęsiamos.

O antradienį Kinija patvirtino, jog šalies vyriausiasis prekybos derybininkas Liu He šią savaitę nuvyks į Vašingtoną, kur numatoma surengti naują derybų dėl prekybos ratą.

Prekybos ministerija paskelbė pranešimą, kuriame pažymėjo, jog Liu He Jungtinėse Valstijose, kur vyks vienuoliktasis aukšto lygio derybų ratas, viešės ketvirtadienį ir penktadienį.

Iš pradžių buvo planuota, jog derybų ratas prasidės trečiadienį, tačiau po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo nuo penktadienio padidinti kiniškoms prekėms taikomus importo muitus, pasklido kalbos, jog Kinija atšauks derybas, o ir pats Pekinas iki šiol nebuvo patvirtinęs, jog Liu He vis vien vyks į Vašingtoną.

„Nesaugi padėtis“

Iš įvairių pareigūnų pareiškimų pastarosiomis savaitėmis atrodė, jog šalys juda link susitarimo, kuriuo būtų išspręsti ilgamečiai šalių nesutarimai, be kita ko, dėl priverstinio amerikietiškų technologijų perdavimo arba atviros jų vagystės, ir taip pat būtų sumažintas JAV prekybos su Kinija deficitas.

D.Trumpas JAV prekybos deficitą nuolat prilygina nuostoliams arba mokėjimams prekybos partneriams, o muitus vadina pažeidimus vykdančios šalies mokėjimais Jungtinėms Valstijoms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tačiau ekonomistai pabrėžia, jog muitus iš esmės moka amerikiečių įmonės ir vartotojai, kuriems tenka brangiau mokėti už perkamas prekes.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro prekybos politikos ekspertas Williamas Reinschas mano, jog Kinija niekada neįvykdys visų JAV reikalavimų.

„Prezidentas vieną dieną supras, kad jie neketina jam duoti visko, ko jis nori“, – pareiškė jis naujienų agentūrai AFP.

Dėl to D. Trumpas atsidurs „nesaugioje politinėje padėtyje“, nes jam teks rinktis, „ar pritarti susitarimui, kuris bus kritikuojamas kaip silpnas, ar nesudaryti susitarimo ir sulaukti kritikos dėl nesėkmės“.

„Ir galiu įsivaizduoti, kad jam tai nepatinka“, – pridūrė ekspertas.

Tuo tarpu ekonominių tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Pantheon Macroeconomics“ ekspertė Freya Beamish įspėja, jog agresyvi D.Trumpo taktika gali duoti priešingų rezultatų, juolab kad dabar atrodo, jog „Kinijos lyderiams ... į galvą įremtas ginklas“.

Muitai varžo ekonomikos augimą

JAV gamintojai ir ūkininkai jau buvo pradėję tikėtis, kad prekybos ginčas su Kinija bus išspręsta, nes vis pasirodydavo pranešimų apie pažangą derybose, o pareigūnai teigė, kad prasideda jau paskutinis jų etapas. Be to, buvo skelbta, jog Pekinas į šią savaitę rengiamą derybų ratą siunčia 100 pareigūnų.

D.Trumpas gyrėsi, jog muitai prisidėjo prie spartaus JAV ekonomikos augimo šių metų pirmąjį ketvirtį, tačiau ir ekonomistai, ir įmonės teigia, jog prekybos ginčas realiai mažina pelną, o neapibrėžtumas verčia atidėti investicijas.

Jake‘as Colvinas iš Nacionalinės užsienio prekybos tarybos – JAV prekybos asociacijos – aiškina, jog dėl muitų „nukenčia ir JAV įmonės, ir ūkininkai, ir vartotojai“.

Tyrimų bendrovė „Oxford Economics“ skaičiuoja, jog tuo atveju, jeigu Jungtinės Valstijos įves importo muitus likusioms kiniškoms prekėms – o Pekinas tuomet greičiausiai imsis tolesnių atsakomųjų priemonių – JAV ekonomikos augimo tempas sulėtės 0,3 procentinio punkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas