Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija paskelbė naujas užsienio investicijų priežiūros taisykles

Kinijos valdžia paskelbė naujas taisykles, susijusias su kinų kompanijų įsigijimų užsienyje priežiūra, nes nori riboti investicijas į pačius įvairiausius aktyvus – nuo golfo aikštynų iki kino studijų ir futbolo klubų.
Šanchajus
Šanchajus / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Šios taisyklės yra naujausia Kinijos valdžios pastanga stabdyti kapitalo nutekėjimą iš šalies, kuris stebimas jau kelerius metus. Finansų reguliavimo tarnybos nerimauja, kad toks kapitalo nutekėjimas kelia grėsmę Kinijos finansų stabilumui.

Rugpjūtį Kinijos valdžia paskelbė taisykles, kurios riboja užsienio investicijas kai kuriose anksčiau įvardintose srityse, kaip sporto klubai, nekilnojamasis turtas ir pramogų pasaulis. To buvo imtasi po kelių didelio masto ir prieštaringai vertinamų sandorių, kai kurie kurių buvo didžiausi Kinijos istorijoje.

O remiantis naujomis taisyklėmis, kurias paskelbė Kinijos nacionalinė plėtros ir reformų komisija (NDRC), visos kinų kompanijų ir jų antrinių įmonių užsienyje numatomos užsienio investicijos privalo būti registruotos naujoje internetinėse sistemoje.

Nors naujomis taisyklėmis panaikinamas ankstesnis reikalavimas kinų investuotojams deklaruoti planus dėl investicijų, viršijančių 300 mln. JAV dolerių, naujomis taisyklėmis išplečiama užsienio investicijų priežiūra.

Naujoje internetinėje sistemoje turi būti pateikti detalūs duomenys apie investuotojus, projekto turinį ir mastą bei tai, kokio dydžio kiniško kapitalo reikės. Taip pat turi būti pateikta analizė apie projekto poveikį nacionaliniams interesams ir nacionaliniam saugumui.

Tarp projekto dokumentų taip pat privalo būti ir autentiškumą patvirtinantis dokumentas, kadangi iki šiol įvairiomis fiktyviomis investicijomis buvo išvengiama Kinijos griežtų kontrolės priemones pervedant pinigus iš šalies.

Naujomis taisyklėmis siekiama „gerinti visapusę užsienio investicijų priežiūra ir skatinti tvarią ir sveiką užsienio investicijų plėtrą“, nurodoma NDRC tinklalapyje.

Pagal naujas taisykles, kompanijos turėtų vengti investicijų, kurioms greičiausiai nepritars vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai