Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija PPO apskundė naujausius JAV importo muitus

Kinija Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) pateikė skundą dėl JAV pasiūlymo dėl tariamos intelektinės nuosavybės ir technologijų vagystės, kuria Vašingtonas kaltina Pekiną, nustatyti muitus 50 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškų prekių importui.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

PPO paskelbtame pranešime nurodoma, kad Kinijos delegacija paprašė surengti „konsultacijas“ su Vašingtonu „dėl siūlomų muitų (ir) priemonių, kurias Jungtinės Valstijos ketina taikyti tam tikroms įvairiuose sektoriuose pagamintoms prekėms, įskaitant stakles, elektroniką ir kt., kurių kilmės šalis yra Kinija“.

„Prašymas surengti konsultacijas“ yra pirmasis ginčų nagrinėjimo PPO ginčų sprendimo taryboje etapas.

Jeigu JAV atmes šį prašymą, Kinija jį greičiausiai pateiks dar kartą. Tokiu atveju bylai bus automatiškai taikoma oficiali arbitražo procedūra, o tai gali reikšti ilgą teisinę dviejų didžiausių pasaulio ūkių kovą PPO vidaus teisme.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija apie siūlomus muitus paskelbė praėjusį mėnesį.

Nors iš Kinijos importuojamų prekių, kurioms bus taikomi naujieji muitai, sąrašas dar nėra galutinai parengtas, o priemonės dar neįsigaliojo, Pekinas nedelsdamas ėmėsi atsakomųjų veiksmų ir pareiškė ketinantis nustatyti importo muitus politiškai jautrioms JAV eksporto prekėms, įskaitant sojos pupeles, orlaivius ir automobilius.

PPO pateiktame skunde Kinija įrodinėja, kad JAV priemonės „neatitinka“ daugelio tarptautinės prekybos teisės aktų, kurių JAV sutiko laikytis, straipsnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas