Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje ekonomikos skatinimui skirta valstybės parama pranoksta 2020-ųjų skaičius

Kinijoje valstybės parama ekonomikai šiais metais yra didesnė nei 2020-aisiais, pranešė premjeras Li Keqiangas.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Ekonomika

Tai reiškia, kad šaliai grumiantis su pandemijos, nulinio COVID strategijos ir nekilnojamojo turto sektoriaus krizės padariniais, valstybės parama pranoksta pagalbą, suteiktą pačiame koronaviruso pandemijos įkarštyje.

Ekonomistai iš esmės prognozuoja, kad Kinija nepasieks savo 5,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo tikslo, paaiškindami nesėkmę rekordiniu jaunimo nedarbu, vis didėjančiu NT vystytojų įsiskolinimu ir gamybos sutrikimais, keliamais dažnais karantinais, paskelbiamais kilus COVID-19 protrūkių.

„Reaguodami į naujus iššūkius, ryžtingai pradėjome įgyvendinti ekonomikos stabilizavimo politikos priemonių paketą. Jo dydis pranoksta 2020 metų priemones“, – pirmadienį vykusioje Valstybės tarybos konferencijoje teigė premjeras Li Keqiangas.

Kinijos ekonomiką taip pat smarkiai paveikė du mėnesius trukęs Šanchajaus uždarymas, visoje šalyje fiksuojamas hipotekos mokėtojų boikotas ir didžiulė sausra bei karščio banga, dėl kurios buvo sustabdyti gamybos centrai, o žemės ūkio sektorius smarkiai nukentėjo.

Liūdnos ekonomikos perspektyvos pabrėžia, kad sunku suderinti ekonomikos augimą su griežta šalies nulinio COVID politika, kai tiksliniai karantinai, kelionių apribojimai ir masiniai testavimai išeikvoja fiskalines pajamas ir trikdo kasdienį gyvenimą.

Premjeras užsiminė apie šį faktą kiek anksčiau rugpjūtį, pareigūnams sakydamas, kad dėl viruso ir neseniai įvykusių stichinių nelaimių „sunkumus patiriančių žmonių skaičius išaugo“.

Remiantis anksčiau šį mėnesį paskelbtais duomenimis, nekilnojamojo turto, kuris yra pagrindinis ekonomikos veiksnys, pardavimai rugpjūtį sumažėjo 22 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, o naujų būstų kainos krito 11 mėnesių iš eilės.

Kinijos ekonomikos augimas antrąjį ketvirtį siekė vos 0,4 proc., palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus.

Tai yra lėčiausias tempas nuo pandemijos pradžios 2020 metais.

Pekinas ėmėsi kelių žingsnių, kad padėtų atgaivinti savo ekonomiką, įskaitant investicijų į infrastruktūrą didinimą, mokesčių kreditus ir paskolų mažoms ir vidutinėms įmonėms galimybes.

Kinijos bankai praėjusią savaitę antrą kartą šiais metais sumažino bazines paskolų palūkanų normas, įskaitant būsto paskolų palūkanas.

Praėjusią savaitę Pekinas taip pat paskelbė, kad leis vietos valdžiai išleisti daugiau obligacijų.

Visgi „Nomura“ analitikas Tingas Lu mano, kad šios priemonės greičiausiai nepakeis padėties, nes neatsisakoma nulinio COVID politikos, o NT sektorius neišsivaduoja iš problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas