Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje gamybos sąnaudų infliacija kovo mėnesį viršijo prognozes

Kinijoje gamybos sąnaudų infliacija kovo mėnesį buvo didesnė nei tikėtasi, parodė pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys, nes Rusijos karas prieš Ukrainą didina naftos kainas, o vietinis COVID-19 protrūkis riboja maisto tiekimą ir vartotojų išlaidas.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kinija Infliacija

Gamintojų kainų indeksas (PPI), kuriuo vertinama iš gamyklų išsiunčiamų prekių savikaina, išaugo 8,3 proc., palyginti su analogišku mėnesiu prieš metus, rodo Nacionalinio statistikos biuro (NBS) duomenys.

Tai buvo šiek tiek didesnis rodiklis, nei tikėjosi „Bloomberg“ apklausti ekonomistai, o lyginant su vasariu, PPI taip pat pakilo.

„Geopolitiniai ir kiti veiksniai skatino pasaulines žaliavų kainas toliau augti, todėl naftos, spalvotųjų metalų ir kitų susijusių pramonės šakų kainos toliau didėjo šalies viduje“, – sakoma NBS vyresniojo statistiko Dongo Lijuano pranešime.

Kinijos vartotojų kainų indeksas (CPI), pagrindinis mažmeninės prekybos infliacijos matuoklis, kovo mėnesį taip pat padidėjo 1,5 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu per metus, pranešė NBS.

Nors po šventinių laikotarpių vartotojų paklausa sumažėjo, kai kurių maisto produktų kainos didėjo dėl „augančių tarptautinių kviečių, kukurūzų ir sojų pupelių kainų“ ir vietinių COVID-19 protrūkių, pažymėjo Dongas Lijuanas.

Pasaulinės maisto kainos kovo mėnesį pasiekė visų laikų aukščiausią lygį dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, kuriai tenka didžiulė dalis pasaulinės žemės ūkio produkcijos, pažymėjo viena JT agentūra.

Rusijai ir Ukrainai tenka didžiulė pagrindinių prekių, tokių kaip kviečiai, augalinis aliejus ir kukurūzai, eksporto dalis.

Tyrimų instituto „ANZ Research“ analitikas Zhaopengas Xingas teigė, kad energijos kainos „tapo pagrindiniu CPI ir PPI varikliu“.

„CPI infliacija balandžio mėnesį gali dar labiau padidėti, nes namų ūkiai visoje Kinijoje kaupia maisto ir kitų būtiniausių prekių atsargas, pasimokę iš Šanchajaus uždarymo“, – naujienų agentūrai AFP teigė banko „Nomura“ vyriausiasis Kinijos regionui ekonomistas Tingas Lu.

Pastarosiomis savaitėmis finansų centrui beveik visiškai užsidarius, gyventojams buvo sunku gauti bakalėjos prekių, o COVID-19 protrūkis trikdė tiekimo grandines į likusią šalies dalį.

„Dėl uždarymo ir logistikos sutrikimų šiaurės rytų Kinijoje, didžiausioje Kinijos grūdų gamybos bazėje, šių metų ūkininkavimo sezono pradžia gali būti atidėta ir antroje metų pusėje gali padidėti maisto trūkumo rizika“, – pridūrė Tingas Lu.

Tai daro spaudimą didėjančiam pasauliniam maisto stygiui, kurį sukėlė karinis konfliktas Ukrainoje, pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai