Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos centrinis bankas sumažins bankams taikomą privalomųjų atsargų normą

Kinija penktadienį paskelbė sumažinsianti privalomųjų atsargų normą, tokia priemone siekdama atlaisvinti milijardus dolerių likvidumo, didėjant susirūpinimui dėl verslą visoje šalyje sutrikdžiusių užsitęsusių COVID-19 apribojimų.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Ekonomika

Centrinis bankas pranešė, kad nuo balandžio 25 dienos daugumos bankų privalomųjų atsargų norma (RRR) sumažės 0,25 procentinio punkto, o kai kuriems mažesniems bankams – 0,5 procentinio punkto.

Tai sumažins grynųjų pinigų kiekį, kurį privalo turėti bankai, Kinijai kovojant su didžiausiu koronaviruso protrūkiu nuo pandemijos pradžios.

Šis žingsnis turėtų atlaisvinti apie 530 mlrd. juanių (83 mlrd. JAV dolerių) ilgalaikio likvidumo, kurį bus galima įlieti į ekonomiką, sakoma centrinio banko pranešime.

Išaugus koronaviruso atvejų skaičiui pastarosiomis savaitėmis dešimtyse Kinijos miestų buvo taikomi griežti apribojimai.

Gamintojai buvo priversti sustabdyti veiklą, tuo metu automobilių gamintojos šią savaitę perspėjo, kad situacija gali kelti grėsmę automobilių gamybai.

Pagrindinis privalomųjų atsargų normos mažinimo tikslas yra „nukreipti finansines institucijas, kad jos aktyviai naudotų atsilaisvinusias lėšas paremti pramonę ir mažas, vidutines ir labai mažas įmones, kurias smarkiai paveikė pandemija“, sakoma Kinijos centrinio banko pranešime.

Bankas pridūrė, kad šis žingsnis taip pat sumažintų finansinių institucijų kapitalo sąnaudas maždaug 6,5 mlrd. juanių per metus.

Visgi analitikai teigia, kad toks žingsnis turės ribotą poveikį lėtėjančiai ekonomikai.

„RRR sumažinimas turėtų sumažinti bankų paskolų palūkanų normas, o tai susilpnins spaudimą įsiskolinusiems skolininkams“, – pažymėjo „Capital Economics“ vyresnysis Kinijos ekonomistas Julianas Evansas-Pritchardas.

„Tačiau pati priemone savaime mažai prisidės prie skolinimo augimo“, – pridūrė jis.

„Pinpoint Asset Management“ vyriausiasis ekonomistas Zhiwei Zhang pažymėjo, kad privalomųjų atsargų normos sumažinimas yra mažesnis, nei tikėjosi rinka.

„Nemanau, kad šis RRR sumažinimas šiuo metu yra labai svarbus ekonomikai“, – pareiškė jis.

Taip yra todėl, kad pagrindinis iššūkis išlieka omikron varianto sukeliami koronaviruso protrūkiai ir griežta karantinų politika – Pekino politika, kuri greičiausiai nepasikeis.

„Didesnis likvidumas gali padėti maržai, bet tai neišsprendžia problemos esmės“, – mano analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas