Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos eksportas balandį netikėtai ūgtelėjo 8,5 proc.

Kinijos eksportas balandį augo 8,5 proc., pademonstruodamas netikėtą stiprumą, nepaisant susilpnėjusios pasaulinės paklausos, rodo antradienį paskelbti muitinės duomenys.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kinija Eksportas

Eksportas išaugo iki 295,4 mlrd. JAV dolerių, palyginti analogišku mėnesiu praėjusiais metais, atsispyręs nuo kovo mėnesio augimo, kai eksportas išaugo 14,8 proc., nors apskritai augimo tempas lėtėjo.

Visgi remiantis Generalinės muitinės administracijos duomenimis, importas balandį traukėsi sparčiau – bendras importas sumažėjo 7,9 proc. iki 205,2 mlrd. JAV dolerių, palyginti su 2022 metų balandžiu.

Kovo mėnesį importas traukėsi 1,4 procento.

Prekybos su JAV ir Europos Sąjunga (ES) apimtys sumenko, palyginti su praėjusiais metais.

Kinijos prekybos perteklius balandį padidėjo ir išaugo 82,3 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Per pirmuosius keturis šių metų mėnesius, eksportas išaugo 2,5 proc., palyginti su tuo pačiu 2022 metų laikotarpiu, iki 1,12 trln. JAV dolerių.

Bendras importas sumažėjo 7,3 proc. iki 822 mlrd. JAV dolerių.

Nepaisant to, analitikai mano, kad šiemet eksporto tempai greičiausiai sulėtės.

Pasaulinė vartotojų paklausa susilpnėjo po to, kai JAV, Europos bei Azijos centriniai bankai padidino bazines palūkanų normas, kad atvėsintų infliaciją, užkopusią į kelių dešimtmečių aukštumas, suvaržant verslo ir vartotojų aktyvumą.

Remiantis Nacionalinio statistikos biuro ir Kinijos logistikos ir pirkimų federacijos apklausa, Kinijos gamintojai teigia, kad naujų užsakymų ir eksporto užsakymų sumažėjo balandį, palyginti su pirmuoju pavasario mėnesiu.

Vyriausybė nustatė oficialų šių metų ekonomikos augimo tikslą „maždaug 5 proc.“ lygyje, palyginti su praėjusių metų 3 proc. augimu, kuris buvo antras silpniausias rodiklis nuo 8-ojo dešimtmečio.

Kai kurie ekonomistai padidino savo augimo prognozes iki 6 proc. dėl netikėtai stiprių kovo mėnesio prekybos rodiklių.

Prekybą taip pat slopino įtampa su Vašingtonu ir prieigos prie JAV procesorių lustų ir kitų technologijų apribojimai, kilus ginčui su Pekinu dėl saugumo interesų ir Kinijos pramonės politikos.

Kinijos gamyklose surenkama didžioji dalis išmaniųjų telefonų ir kitos elektronikos, kuriais prekiaujama visame pasaulyje.

Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, eksportas į JAV balandį sumažėjo 6,5 proc. iki 43 mlrd. JAV dolerių, o importas taip pat susitraukė 2,9 proc. iki 13,3 mlrd. JAV dolerių.

Kinijos prekybos perteklius sumenko 7 proc. iki 29,7 mlrd. JAV dolerių.

Sumažėjo ir prekybos su Europa apimtys.

Eksportas į Europos Sąjungą balandį, palyginti su tuo pačiu laiku pernai, susitraukė 17,7 proc. ir sudarė 44,7 mlrd. JAV dolerių.

Importas sumažėjo 38,6 proc. iki 23,4 mlrd. JAV dolerių.

Tuo tarpu Kinijos prekybos su ES perteklius išaugo 31,5 proc. iki 21,3 mlrd. JAV dolerių.

Pasak „Oxford Economics“ analitiko Simono Knappo, Kinijos importas iš Azijos lustų ir kitų elektroninių komponentų gamintojų silpnėja.

S.Knappas pažymėjo, kad Pietų Korėjos eksportas į Kiniją 2023 metų pirmąjį ketvirtį sumažėjo beveik 30 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, o Pietų Korėjos eksportas į likusį pasaulį sumažėjo tik 7 procentais.

Tuo tarpu Kinijos prekyba su Rusija toliau augo.

Eksportas į Rusiją buvo tris kartus didesnis nei praėjusių metų balandį ir pasiekė 9,6 mlrd. JAV dolerių, tuo metu importas išaugo 7 proc. iki 9,6 mlrd. JAV dolerių.

Kinija iš esmės panaikino savo prekybos su Rusija deficitą, praėjusiais metais siekė 5,1 mlrd. JAV dolerių Rusijos naudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas