Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos premjeras paragino dėti daugiau pastangų stabilizuojant šalies ekonomiką

Kinijos premjeras Li Keqiangas paragino pareigūnus dėti daugiau pastangų siekiant stabilizuoti antrąją pagal dydį pasaulio ekonomiką, paskelbdamas neįprastai griežtą įspėjimą, šalyje galiojančiai nulinio COVID-19 strategijai stabdant augimą.
Li Keqiangas
Li Keqiangas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kinija yra paskutinė didžioji ekonomika, taikanti masinių testavimų ir griežtų karantinų politiką kovoje su viruso plitimu, tačiau šie griežti apribojimai smarkiai suvaržė verslą.

Pastaraisiais mėnesiais įvesti judėjimo apribojimai paveikė dešimtis miestų – nuo ​​gamybos centrų Šendženo ir Šanchajaus iki Dzilino – sutrikdydami tiekimo grandines ir sumažindami mažmeninės prekybos ir pramonės gamybos apimtis bei iki žemiausio lygio per maždaug dvejus metus.

Kai kuriais atžvilgiais iššūkiai dabar yra „didesni nei tada, kai pandemija smarkiai smogė 2020 metais“, trečiadienį per Valstybės tarybos posėdį pareiškė premjeras, kurio žodžius pacitavo oficiali naujienų agentūra „Xinhua“.

„Šiuo metu esame kritiniame taške nustatydami visų metų ekonomines tendencijas“, – „kalbėjo premjeras.

„Turime pasinaudoti šiuo laiko langu ir pasistengti sugrąžinti ekonomiką į įprastas vėžes“, – pridūrė jis.

Li Keqiangas taip pat teigė, kad pareigūnai turėtų užtikrinti, jog antrąjį ketvirtį būtų pasiektas „pagrįstas“ augimas, o tai kursto nuogąstavimus, kad šalies šių metų tikslas – apie 5,5 proc. ekonomikos ūgtelėjimas – gali būti nepasiektas.

Šalyje pastaruoju metu pasigirsta vis daugiau pareigūnų ir verslo lyderių raginimų siekti didesnės pusiausvyros tarp viruso stabdymo ir pagalbos lėtėjančiai ekonomikai priemonių.

Pirmadienį centrinis bankas ir bankų reguliavimo institucija paragino finansų institucijas didinti skolinimą, remdamasi spaudimu ekonomikai, pranešė Kinijos žiniasklaida.

Kinijoje balandžio mėnesį mažmeninė prekyba smuko 11,1 proc., palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, o pramonės gamybos apimtys sumažėjo 2,9 procento.

Tai yra blogiausias rodiklis nuo pirmųjų COVID-19 krizės dienų.

Tuo tarpu nedarbo lygis miestuose vėl pasiekė 2020 metų vasario mėnesio piką.

Kovo mėnesį, o ypač balandį, rodikliai, įskaitant užimtumą, pramonės gamybą ir krovinių gabenimą, „labai sumažėjo“, trečiadienio susitikime pranešė ir premjeras.

Pasak naujienų agentūros „Xinhua“, jis pabrėžė virusų kontrolės ir ekonomikos plėtros koordinavimo svarbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?