Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos spauda: JAV dėl prekybos karo gali netekti prieigos prie retųjų žemių metalų

Vašingtonas dėl pradėto prekybos karo su Pekinu rizikuoja netekti prieigos prie Kinijoje išgaunamų retųjų žemių metalų, kurie yra būtini gamyboje, trečiadienį pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.
Kinija ir Jungtinės Amerikos Valstijos
Kinija ir Jungtinės Amerikos Valstijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę Kinijos prezidentas Xi Jinpingas apsilankė vienoje Kinijos retųjų metalų gavybos bendrovių ir šis jo vizitas rinkose buvo plačiai įvertintas kaip grasinimas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas kiek anksčiau šį mėnesį JAV bendrovėms uždraudė tiekti savo technologijas Kinijos „Huawei“, nes, anot jo, Pekinas telekomunikacijų milžinės įrangą gali naudoti šnipinėjimui.

Veiksmų prieš „Huawei“ – sparčiai besivystančią penktosios kartos (5G) mobiliojo ryšio technologijų lyderę – D.Trumpas ėmėsi tęsdamas savo prekybos karą, kurį jis pradėjo pernai dėl, anot jo, nesąžiningos Kinijos prekybos politikos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“

Nuo tada abi šalys įvedė didelius importo muitus šimtų milijardų JAV dolerių vertės viena kitos prekėms.

Jungtinėms Valstijoms įtraukus „Huawei“ į „juodąjį“ sąrašą, Xi Jinpingas savo kadrinius darbuotojus paragino rengtis „naujajam ilgajam žygiui“, o valstybinėje žiniasklaidoje pasirodė redakcinių straipsnių, kuriuose žarstoma kritika Vašingtonui.

„Nors Kinijos prioritetas yra tenkinti vidaus poreikius, šalis yra pasirengusi padaryti viską, kas yra jos galiose, kad patenkintų pasaulinę retųjų žemių metalų paklausą, jeigu jie yra naudojami teisėtiems tikslams“, – trečiadienį parašė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

„Tačiau jeigu kas nors norės importuojamus retuosius žemių metalus panaudoti prieš Kiniją, Kinijos žmonės tam prieštaraus.“

Lankydamasis retųjų žemių metalų bendrovėje, Xi Jinpingas pareiškė, jog tai yra „ne tik svarbūs strateginiai ištekliai, bet ir neatsinaujinantieji ištekliai“.

„Scanpix“/AP nuotr./Xi Jinpingas
„Scanpix“/AP nuotr./Xi Jinpingas

Tačiau analitikai sako, jog Kinija kol kas, regis, nėra itin linkusi imtis priemonių, susijusių su retųjų žemių metalų eksportu, nes galbūt baiminasi, jog tokie veiksmai visame pasaulyje paspartintų alternatyvių šių žaliavų šaltinių paiešką.

Kinijai tenka daugiau kaip 95 proc. visame pasaulyje išgaunamų retųjų žemių metalų, o Jungtinės Valstijos iki 80 proc. importuojamų tokių metalų įsiveža iš Kinijos.

Retieji žemių metalai yra labai svarbūs gamyboje, pavyzdžiui, išmaniųjų telefonų ir televizorių, fotoaparatų ir elektros lempučių bei daugybės kitų produktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas