Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos vicepremjeras po Trumpo pareiškimų apie muitų didinimą trumpina vizitą JAV

Kinijos vicepremjeras Liu He į Vašingtoną atvyks ketvirtadienį – trimis dienomis vėliau negu planuota, tačiau savo vizitą Jungtinėse Valstijose pratęs tik viena diena, pirmadienį rašo kinų leidinys „The South China Morning Post“, remdamasis savo šaltiniais.
JAV ir Kinijos vėliavos
JAV ir Kinijos vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV dienraštis „The Washington Post“, taip pat remdamasis šaltiniais, kiek anksčiau pranešė, jog dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimų apie planus padidinti kiniškoms prekėms taikomus importo muitus Liu He vadovaujamos Kinijos derybininkų delegacijos vizitas į Vašingtoną, kur turi įvykti naujas derybų dėl prekybos ratas, gali būti atšauktas.

Kad JAV ir Kinija jau gegužę sudarys prekybos susitarimą, dabar atrodo abejotina, rašo „The Washington Post“.

„Posūkis prie griežtos linijos prieštarauja [JAV] administracijos neseniai rodytam optimizmui ir tai griauna planus dėl šios savaitės derybų rato, kuris galėjo būti paskutinis“, – rašoma leidinio straipsnyje.

D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ sekmadienį parašė, jog 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomus muitus nuo penktadienio padidins nuo 10 iki 25 procentų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Jis taip pat užsiminė apie tai, jog likusioms iš Kinijos importuojamoms prekėms artimiausiu metu gali nustatyti 25 proc. muitą.

Nauji muitai, pasak „The Washington Post“, gali būti įvesti dėl to, jog D.Trumpas mano, kad Pekinas mėgina iš dalies pakeisti susitarimo projektą, kuris jau beveik parengtas.

JAV valstybės vadovas tviteryje parašė: „Derybos dėl prekybos su Kinija tęsiasi, bet pernelyg lėtai, nes jie nori persvarstyti susitarimus. Ne!“

„The Washington Post“ pažymi, jog Kinijos derybininkai sutiko padidinti perkamus amerikietiškų prekių kiekius, tačiau jie nenori daryti didesnių nuolaidų pagrindiniais JAV rūpimais klausimais, įskaitant klausimą dėl dosnių subsidijų, kurias Pekinas skiria savo privilegijuotoms įmonėms.

Savo ruožtu Kinijos pareigūnai reikalauja, kad Jungtinės Valstijos panaikintų visus pernai nustatytus muitus, tačiau D.Trumpas kol kas atsisako tai padaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas