Lietuvių duonos pirkimo įpročiai kinta. Dabar dvigubai daugiau nei prieš pora metų perkama juodosios duonos su įvairiais priedais – grūdais, riešutais, vaisias ar morkomis. Taip pat trečdaliu daugiau nuperkama saldžių duonos gaminių.
„Daugiausia nuperkama batono – 35 proc. Juodai ir šviesiai duonai tenka po 25 proc., o 15 proc. atitenka sumuštinių duonai“, – vardijo prekybos centro Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė.
Dauguma Lietuvos gyventojų – 85 proc. – nuolat perka duoną. Pirkėjai rinkdamiesi šį produktą kreipia dėmesį ne tik į skonį, bet ir į kainą.
Nors didžiausi parduotuvių tinklai siūlo apie 700 skirtingų rūšių duonos gaminių, kai kurie pirkėjai jų ieško turgeliuose arba kitose mažesnėse kepyklėlėse.
Spacialistai pastebi, kad per pastaruosius pusantrų metų maisto prekių parduotuvėse atsirado platesnis sveikesnės duonos pasirinkimas, tačiau reikia mokėti ją išsirinkti.
„Jei valgome bemielę duoną, iš viso grūdo dalių, nelabai aukštoje temperatūroje – iki 180 laipsnių – keptą duoną, tai yra sveikas maisto produktas. Jei valgome mielinę duoną, iš aukščiausios rūšies miltų, tai nėra tinkamas pasirinkimas, nes tokioje duonoje yra 80 proc. mažiau mineralinių medžiagų, vitaminų, skaidulinių medžiagų, kurios mums irgi svarbios“, – skirtingos rūšies duonos savybes lygino sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
Dėl lietingos vasaros grūdų augintojai prognozuoja, kad duonos gaminiai iš naujojo derliaus miltų nuo rugsėjo neišvengiamai brangs.