Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybė pensininkams kitąmet išdalins 8,2 mlrd. Lt

Seimui antradienį buvo pateikti, o ketvirtadienį bus svarstomi ir priiminėjami „Sodros“ bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetai. Numatoma, kad „Sodros“ skylė turėtų būti mažesnė nei ankstesniais metais ir siekti apie 1,7 mlrd. Lt.
Algimanta Pabedinskienė
Algimanta Pabedinskienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė antradienį pristatė „Sodros“ biudžeto projektą.

„Sodros” biudžeto projekte numatoma, kad išlaidos kitąmet sieks  per 11,36 mlrd. Lt, o pajamos – beveik 9,7 mlrd. Lt.  Išlaidos viršytų pajamas 1,684 mlrd. Lt, dėl to biudžetas bus deficitinis.

Anksčiau Andriaus Kubiliaus Vyriausybės parengtame projekte buvo numatyta, kad  pajamos sieks apie 12,2 mlrd. Lt, išlaidoms – beveik 14 mlrd. Lt (per 2,6 mlrd. Lt iš jų bus pervesti į privalomojo sveikatos draudimo fondą).

„Sodros“ biudžeto projekte numatoma, kad pervedimai į privačius pensijų fondus didės iki 2,5 proc. (šiemet buvo sumažinti iki 1,5 proc.).

Daugiausia pinigų kitąmet bus išmokėta pensininkams – 8,2 mlrd. Lt. Ligos ir motinystės socialinio draudimo išmokoms kitais metais numatoma skirti per 1 mlrd. 234,5 mln. litų, nedarbo socialiniam draudimui – apie 408 mln. litų, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialiniam draudimui – beveik 59 mln. litų. Numatoma, kad lėšos, pervedamos į pensijų fondus – beveik 508 mln. litų.

Priminsime, kad 2012 metų vienuolikos mėnesių „Sodros“ biudžeto deficitas jau beveik pasiekė 2 mlrd. Lt. Pernai Seimas patvirtino „Sodros“ biudžetą su didesniu nei 2,3 mlrd. Lt deficitu.

Projektui po pateikimo pritarta už balsavus 65, prieš – 1, susilaikius 46 Seimo nariams. Parlamentarai, už balsavus 70, prieš – 15 ir 33 susilaikius, nusprendė šį klausimą svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Seimas ketvirtadienį ketina priimti ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą. Palyginti su anksčiau teiktu projektu, išlaidos ir pajamos auga po 34 mln. Lt.

PSDF biudžeto pajamos ir išlaidos turėtų siekti po 4,122 mlrd. Lt. Ketinama skirti daugiau lėšų sveikatos priežiūros paslaugoms.

Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės siūlytame PSDF biudžete buvo numatyta surinkti ir išleisti po 4,088 mlrd. Lt.

Po pateikimo PSDF biudžeto projektui pritarė 78 parlamentarai, prieš balsavo 2, susilaikė – 38 parlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas