Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06:00

Kodėl 30 proc. išaugusios maisto kainos beveik nekrenta: nuo ekspertų kliūva gamybininkams ir prekybininkams

Lietuvoje maisto kainos per dvejus metus išaugo daugiau nei 30 proc. – prekybininkai ir gamybininkai dėl to kaltino energetinių išteklių ir žaliavų brangimą. Tačiau visoms šioms sąnaudoms sumažėjus, maisto kainos ir toliau laikosi aukštumoje: produktai pinga tik simboliškai – keliais ar keliolika centų. Verslininkai aukščiausiame taške prilipusias kainas grindžia kitomis sąnaudomis, o ekspertai rėžia – verslininkai nenori atsisveikinti su pelnais.

Viena įdomiausių mįslių, kurias dažnai sprendžia tiek ekonomistai, tiek ir paprasti gyventojai, susirinkę vakarienės savo virtuvėje, – kodėl degalinėse ar parduotuvėse kainos linkę pašokti vos pabrangsta nafta ar elektra, tačiau joms atpigus buvusių kainų tenka gerokai palaukti – o dažnai, ir nebesulaukti.

Panašią mįslę turime ir dabar. Rusijai pradėjus karą Ukrainoje dujos, naftos, elektros kainos šovė į tokias aukštumas, kad šoką patyrė ir verslai, ir vartotojai. Netrukus gyventojams teko tik bejėgiškai stebėti kylančias kainas maisto prekių parduotuvėse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre

Maisto kainos per 2,5 metų (2022 m. sausį lyginant su 2024 m. rugpjūčiu) išaugo 31,8 proc., rodo Valstybės duomenų agentūros statistika. O tai – vienas didžiausių augimų visoje Europos Sąjungoje.

Praėjus daugiau nei dvejiems metams, energetikos kainų šokas praėjo.

Priminsime, kad gamtinių dujų kaina Nyderlandų biržoje TTF piką pasiekė 2022 metų rugpjūčio pabaigoje, kai užkilo iki 321 Eur/MWh – dabar kaina nukritusi iki 35 Eur/Mwh. Tuo tarpu elektros kaina Lietuvai „Nord Pool“ biržoje 2022 metų rugpjūtį užkilo iki 480,38 Eur/MWh, o dabar siekia beveik penkis kartus mažiau, apie 100 Eur/MWh.

Nukritusi ir „Brent“ rūšies naftos kaina, kuri pikinių 2022 metų viduryje buvo užkopusi iki 120 JAV dolerių už barelį, o dabar kainuoja apie 75 JAV dolerius.

Tačiau maisto kainos – tarsi prisicementavo pike. Nors nuo vasario maisto kainų kreivė pasuko žemyn, šį mažėjimą galima pavadinti simboliniu: pavyzdžiui, rugpjūtį maistas, palyginus su 2023 m. rugpjūčiu, atpigo 0,6 proc., o palyginus su liepa – 0,7 proc. Tuo tarpu 2022 metų rugpjūtį kainos buvo didesnės 31 proc., lyginant su 2021 m. rugpjūčiu.

Tai pagrindžia ir konkrečių prekių pavyzdžiai, kuriuos pateikia Valstybės duomenų agentūra. Štai šviesios duonos kilogramas 2022 metų sausį Lietuvoje kainavo 1,71 eurą – kainos pikas buvo pasiektas 2023 metų kovą, kai ta pati duona pabrango 80 centų iki 2,51 euro. Nors duona ėmė pigti, kaina sumažėjo tik 3 centais – iki 2,48 eurų.

Karštai rūkytos kiaulienos nugarinės be kaulo kilogramas pabrango 3,54 eurais – nuo 7,4 euro iki 11,44 eurų 2023 metų gruodį. O iki šių metų rugpjūčio atpigo šis produktas tik 50 centų. Viščiuko broilerio kilogramas pabrango 1 euru ir 21 centu – iki 3,76 eurų, o atpigo 40 centų.

Ekspertai tvirtina, kad iš kainų kilimo labiausiai pasipelnė žymių prekės ženklų valdytojai, gamintojai ir prekybininkai. Tuo tarpu prekybininkai tvirtina, kad nors energetiniai ištekliai ir atpigo, leistis žemyn kainoms esą neleidžia kitos išaugusios sąnaudos.

Kodėl maisto kainos įstrigusios aukštumoje domėjosi 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas