Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 30

Kokie maisto produktai pabrango labiausiai: „lyderių“ sąraše atsidūrė kruopos ir daug pieno gaminių

Niekaip nesitraukianti infliacija jau kurį laiką gyventojus parduotuvėse verčia vis labiau atverti pinigines. Statistikos departamentas skaičiuoja, kad pastaraisiais metais labiausiai kilo kruopų, miltų kainos (66 proc.), brangiausių produktų sąraše atsidūrė ir daug pieno produktų. Ekspertai brangimą sieja su beprecedenčiu energijos kainų augimu, bet ne tik su juo – kai kuriais atvejais kainas aukštyn tempė rinkos koncentracija ar logistinės problemos. 15min pateikia dvidešimties labiausiai pabrangusių maisto produktų sąrašą.
Parduotuvėje
Parduotuvėje / 123RF.com nuotr.

Kainų augimas jau kurį laiką lietuviams neleidžia ramiau atsikvėpti. Nors ekonomistai anksčiau kalbėjo, kad infliacija rudenį turėtų imti išsikvėpti, naujausi duomenys to nerodo. Rugsėjį išankstinė metinė infliacija, kaip ketvirtadienį paskelbė Statistikos departamentas, siekė 22,5 proc. ir buvo didesnė nei rugpjūtį. Šis rodiklis yra aukščiausias nuo 1996-ųjų metų rugsėjo.

Kaip pastebi SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas, kainos ir toliau augs, nepaisant mažėjančios gyventojų perkamosios galios, nes dėl energetinių išteklių brangimo didėjančias sąnaudas verslas toliau bandys perkelti ant vartotojų pečių.

Ekonomisto teigimu, dalis įmonių sąnaudas į galutines kainas perkelia neturėdamos kitos išeities, dalis – bandydamos daryti įtaką pelningumui.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Povilauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Povilauskas

„Tai vienas iš būdų, kaip daryti įtaką savo pelningumui. Bet verslas irgi turi suprasti, kad pelningumas daugelio įmonių 2021 metais buvo labai geras, todėl normalu, kad dabar šiemet jis mažesnis ir toliau mažės. Ne visi perkels sąnaudas į galutines kainas, dalis prisiims tai pelningumo sąskaita“, – BNS sakė T. Povilauskas.

Tad kokie maisto produktai pastaraisiais metais brango labiausiai?

Grikių kruopos pabrango beveik dvigubai

Statistikos departamento duomenimis, ženkliausiai per metus (2022 m. rugpjūtį, palyginti su 2021 m. rugpjūčiu) išaugo kruopų ir miltų kainos – 66,6 proc. Pavyzdžiui, kilogramas grikių kruopų prieš metus kainavo 2,01 euro, dabar – 3,72 euro, kilogramas aukščiausios rūšies kvietinių miltų kainavo 70 centų, dabar – 1,11 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas