Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkurencijos taryba nepalaiko siekio reguliuoti taksi kainas Vilniaus oro uoste

Konkurencijos taryba nepalaiko idėjos reguliuoti taksi kainas Vilniaus oro uoste. Taip kainos gali ir padidėti.
 Šarūnas Keserauskas
Šarūnas Keserauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Su žurnalistais ketvirtadienį susitikęs Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas palietė kelis svarbius klausimus, paliesiančius daug Lietuvos vartotojų. Tarp jų – prekybos tinklų susijungimas ir taksi kainos, taip pat „Gazprom“ skola.

Verdiktas – rugsėjį

Konkurencijos taryba šiuo metu tiria, ar mažmeninės prekybos tinklų „Rimi“ ir „Iki“ susijungimas neapribos konkurencijos ir nenuskriaus tiek tiekėjų, tiek vartotojų. Verdiktą taryba skelbti žada rudenį.

Š.Keserauskas aiškino, kad „Rimi“ ir „Iki“ prekybos tinklą valdančios „Palink“ susijungimo vertinimas nebus lengvas, nes jis yra labai svarbus rinkai – tiek tiekėjams, tiek vartotojams.

„Kai įmonės jungiasi, tai gali niekaip nepaveikti konkurencijos, gali konkurencijos padaugėti, jeigu jungiasi mažesnės įmonės, bet gali konkurencija būti ir apribota, kai susijungia tokie konkurentai, kurie anksčiau spaudė vienas kitą“, – aiškino Š.Keserauskas.

Ko kolega Elonas Šatas patikslino, kad pranešimas dėl susijungimo yra gautas gegužės 18 dieną, todėl vertinimas turi būti pateiktas rugsėjo 18 dieną su galimybe dar mėnesiui pratęsti leidimo išdavimą.

„Galimos dvi problemos, kurias vertiname. Kaip toks susijungimas daro įtaką tiekėjams. Ir kaip jis lemia vartotojų padėtį. Apie tiekėjus kalbant tai vertiname situaciją Lietuvos mastu. Kalbant apie pirkėjus, tai suprantame, kad niekas nevažiuoja apsipirkti į kitą miestą.

Tai reikia vertinti kiekvieną parduotuvę. Pažiūrėsime, kur galbūt arba tiekėjams, arba vartotojams kažkuriose teritorijoje gali atsirasti problemų. Jeigu jos bus identifikuotos, šalys gali pasiūlyti tam tikrus įsipareigojimus“, – aiškino E.Šatas.

„Iki“ Lietuvoje turi apie 230 parduotuvių, „Rimi Lietuva“ 2016-ųjų pabaigoje turėjo 57 parduotuves. „Iki“ 2015 metais valdė apie 15 proc. šalies mažmeninės prekybos rinkos, „Rimi Lietuva“ – apie 8 procentus.

Taksi kainos galėtų ir padidėti

Susisiekimo ministras ir Vilniaus meras sako, kad Vilniaus oro uoste dirbančių taksi kainos galėtų būti reguliuojamos. Svarstoma, kad kelionė iki miesto centro galėtų kainuoti 8-9 eurus. Šias paslaugas norima sutvarkyti iki spalio, kai oro uoste bus įrengtas naujas transporto mazgas ir į jį pradės važinėti nauji autobusai, primena naujienų agentūra BNS.

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus vizija, kad taksi kainos Vilniaus oro uoste galėtų būti reguliuojamos, nerado palaikymo Konkurencijos taryboje. Mat tokiu atveju taksi galėtų pabrangti.

„Nustatant mokestį yra siekiama, kad vartotojas galėtų įsigyti pigiau. Tokia priemonė galėtų būti, bet prieš tai turi būti išnaudojamos konkurencijos galimybės“, – kalbėjo E.Šatas.

Š.Keserausko teigimu, reguliuojant kai kurio transporto kainas, bet nekreipiant dėmesio į, tarkime, pavėžėjimo paslaugas teikiančias įmones, taksi kainos galėtų ir išaugti. Mat nereguliuojamos įmonės, tikėtina, padidintų kainą iki reguliuotojo nustatytų lubų.

„Tokiais reguliavimais galime sukurti daugiau problemų, nei jų išspręsti. Jeigu kaina bus per maža, niekas neveš, o jeigu per didelė – tai pakils ir kitos kainos“, – kalbėjo Š.Keserauskas.

„Gazprom“ skola perduota antstoliams

Teismas nusprendė, kad Konkurencijos tarybos rusų „Gazprom“ skirta 35 mln. eurų bauda už sudarytas kliūtis „Lietuvos energijos gamybai“ įsigyti gamtinių dujų iš kitų tiekėjų skirta pagrįstai.

Tačiau „Gazprom“, Š.Keserausko teigimu, nėra geranoriška įmonė ir baudos nemoka. Dėl to jos išieškojimą Konkurencijos taryba jau perdavė antstoliams.

„Pernai laimėjome bylą prieš „Gazprom“. Dėl baudos sumokėjimo yra kita istorija, pažeidėjas nėra geranoriškas ir bauda dar nėra sumokėta, darbas perduotas antstoliams. (...) Tai nėra beviltiškas atvejis. Taip, bus sunku, gali būti visko, bet aš manau, kad antstoliai savo darbą išmano. Tiek, kiek reikės, mes jiems padėsime“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas, rašo BNS.

Pernai gruodžio 22 dieną Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutinai patvirtino 2014 metų spalį Konkurencijos tarybos priimtą sprendimą „Gazprom“ skirti 35,651 mln. eurų baudą. Rusijos įmonei laiku nesumokėjus jai skirtos baudos, jos išieškojimas patikėtas antstolės Irenos Beliačic kontorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito