Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Konkurencijos taryba: vidaus sandorių liberalizavimas pakenktų konkurencijai

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymas įstatymu leisti taikyti vidaus sandorio išimtį gali neigiamai paveikti konkurenciją, teigia Konkurencijos taryba.
Konkurencijos taryba
Konkurencijos taryba / Viktorijos Savickos / 15min nuotr.

Įvertinusi Koncesijų įstatymo projektą, taryba pabrėžė, jog savivaldybei nusprendus koncesininku parinkti savo įmonę, ši visada atitiktų sąlygas ir dėl to savivaldybei nereikėtų organizuoti konkurso. Anot jos, vidaus sandoris gali būti sudaromas tik tuomet, kai kitaip neįmanoma užtikrinti paslaugos teikimo nepertraukiamumo, kokybės ir prieinamumo.

„Vidaus sandorių liberalizavimas ne tik neužtikrina sąžiningos konkurencijos laisvės, lygiateisiškumo, nediskriminavimo, proporcingumo principų, bet ir didina korupcijos pasireiškimo tikimybę bei nesudaro sąlygų racionaliai ir efektyviai naudoti viešąsias lėšas“, – teigiama Konkurencijos tarybos pranešime.

Ministerija nurodo, jog įstatymą būtina keisti, nes šiuo metu savivaldybės neturi galimybės sudaryti vidaus sandorių, nors Vietos savivaldos įstatymas numato atvejus, kai savivaldybė gali steigti naujus viešųjų paslaugų teikėjus ir be konkurso pavesti teikti paslaugas.

Tuo metu Konkurencijos taryba įspėja, jog dėl konkurencijos ribojimo ir neproporcingos savivaldybių įmonių plėtros galėtų mažėti privataus kapitalo investavimo galimybės, paslaugų teikimo efektyvumas, paslaugų įvairovė ir kokybė, naujovių diegimas.

Ji taip pat teigė pasigedusi, kas prižiūrėtų tokius sandorius bei kokias sankcijas taikytų pažeidimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas