Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Konservatoriai siūlo numatyti išimtis, kada būtų leista pasitraukti iš pensijų kaupimo: štai kas galėtų

Seimo nariai Mindaugas Lingė, Jurgis Razma, Paulė Kuzmickienė registravo Pensijų kaupimo įstatymo ir Gyventojų pajamų mokesčių įstatymo pataisas, kuriomis įgyvendinamas Konstitucinio teismo (KT) 2024 kovo 24 d. nutarimas, nustatant dėl kokių svarbių priežasčių būtų leidžiama pasitraukti iš pensijų kaupimo ir atgauti sukauptas lėšas, atsisakoma pasikartojančio automatinio įtraukinėjimo į kaupimą, sudaroma galimybė ilgesniam laikui atidėti įmokų mokėjimą, neapsiribojant tik vienu kartu per kaupimą, rašoma TS-LKD pranešime spaudai.
Pinigai
Pinigai / Shutterstock nuotr.

Įgyvendinant KT nutarimą būtų leidžiama išimtiniais atvejais atsiimti visą sukauptą sumą tiek su įmokėtomis įmokomis, tiek su valstybės paskata, tiek su investavimo rezultatais, Gyventojų pajamų mokesčiu (GPM) apmokestinant tik gyventojo ir socialinio draudimo įmokos dalį viršijančią sumą. Atsiimti sukauptas lėšas sumą nesulaukus pensinio amžiaus būtų galima, kai pensijų kaupimo dalyviui yra paskirta paliatyvioji pagalba, kai dalyvis serga sunkia liga, kai dalyviui nustatyta sunki negalia.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai siūlo, kad ieškant geriausio sprendimo dėl pensijų kaupimo sistemos tobulinimo, svarbu įvertinti visus siūlymus ir įvertinti siūlomų alternatyvų ilgalaikį poveikį pensijų sistemai ir žmonių pajamoms, sukakus pensiniam amžiui.

„Siūlome pritarti visiems 2024 rugsėjo 24 d. Seimo posėdyje teikiamiems projektams, susijusiems su pensijų kaupimu ir kreiptis ekspertinio vertinimo, leidžiančio įvertinti siūlymų ilgalaikį poveikį. Kalbame apie sistemą, kurioje aktyviai dalyvauja per 766 tūkst. dalyvių, todėl visi pokyčiai turi būti racionaliai pamatuoti, kad nepažeistų nei dalyvių teisėtų lūkesčių, nei viešojo intereso turėti subalansuotą ir papildančią pensijų sistemą, užtikrinančią didesnes pajamas senatvėje“, – kalbėdamas apie teikiamas pataisas, teigia TS-LKD frakcijos seniūnas Mindaugas Lingė.

„Šiuo įstatymo projektu bus įgyvendintas nutarimas, užtikrinantis Pensijų kaupimo įstatymo atitiktį Konstitucijai. Numatoma, kad padidės pensijų kaupimo dalyvių pasitikėjimas pensijų kaupimo sistema, jai tapus lankstesne ir labiau atitinkančia individualius pensijų kaupimo dalyvių poreikius. Tai skatintų asmenis, kurie gali dalyvauti pensijų kaupime, pradėti pensijų kaupimą ir likti jame, kol įgis teisę į pensijos išmokas sukakus pensiniam amžiui“, - numatomus registruojamo Pensijų įstatymo pataisų rezultatus vardijo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Teikiami ir kiti pasiūlymai, paprastinantys kaupiančių asmenų dalyvavimą II pakopos sistemoje: siūloma atsisakyti periodiškai kartojamo įtraukimo į pensijų kaupimą kas trejus metus iki asmeniui sukaks 40 metų, tai yra siūloma nustatyti, kad pilnamečiai valstybiniu socialiniu draudimu draudžiami asmenys į pensijų kaupimą yra įtraukiami vieną kartą, o jei atsisako dalyvauti, įtraukimas pakartojamas dar vieną kartą po trejų metų.

Siūloma nustatyti galimybę stabdyti pensijų kaupimo įmokų pervedimus 24 mėnesiams kas 10 metų, vietoj šiuo metu galiojančio vienkartinio 12 mėnesių laikotarpio. Pataisomis siūloma dvigubai padidinti vienkartinės išmokos ribą, iki kurios kaupimo dalyviai sukakus pensiniam amžiui patys galėtų rinktis, kokias išmokas jie nori gauti - vienkartinę ar periodines išmokas. Šiuo metu tai yra lėšos nuo 5 403 eurų iki 10 807 eurų.

Gavus ekspertinę išvadą ir Vyriausybei Seimui pateikus Seimo rudens sesijoje suplanuotus projektus, visi teikiami projektai būtų svarstomi kompleksiškai ir vienu metu.

2023 m. pensijų kaupime dalyvavo 1,4 mln. asmenų, iš jų aktyvių dalyvių, tai yra pervedančių įmokas į savo pensijų kaupimo sąskaitas, buvo apie 766 tūkst. Įvertinus tai, kad atsiradus pagrindams nutraukti dalyvavimą pensijų kaupime dalis dalyvių pasitrauks, siektina, kad 2025 m. aktyvių pensijų kaupimo dalyvių skaičius būtų ne mažesnis kaip 80 proc. aktyvių dalyvių – 613 tūkst. asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas