Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosovas įvedė 100 proc. muito tarifą Serbijos prekėms

Kosovas trečiadienį įvedė 100 proc. muito tarifą iš Serbijos importuojamoms prekėms, praėjus dienai po to, kai žlugo Prištinos pastangos prisijungti prie Interpolo. Šiuo žingsniu buvo atsakyta į „visais būdais Serbijos vykdomą agresyvumą Kosovo atžvilgiu“, žurnalistams pareiškė ministras pirmininkas Ramushas Haradinajus, jo vyriausybei pritarus šiai priemonei.
Kosovas mini nepriklausomybės paskelbimo 10-metį
Kosovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujieji muitai taip pat taikomi Bosnijos ir Hercegovinos eksportui, bet tarptautinių gamintojai nuo jų atleidžiami.

Prištinai antradienį nepavyko prisijungti prie Interpolo, nes tokiai iniciatyvai pritarti neužteko valstybių narių balsų. Tai buvo smūgis Kosovo pastangoms užsitikrinti, kad jo valstybingumą pripažintų daugiau tarptautinės bendruomenės narių.

Kosovo užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad balsų pritrūko dėl Belgrado „agresyvaus“ lobizmo šioje tarptautinėje policijos organizacijoje.

Užsienio reikalų viceministras Enveras Hoxhajus socialiniame tinkle „Twitter“ pasmerkė Serbijos esą vykdomą „prieš Kosovą nukreiptą agresyvią kampaniją“. Ji pridūrė, kad be tarifų kėlimo „netrukus“ bus paskelbta ir kitų priemonių“.

Naujieji muitai veikiausiai paaštrins įtampą tarp abiejų kaimynių, nors Briuselis jas spaudžia išspręsti nesusitarimus, norint pasiekti pažangos derybose dėl jų narystės Europos Sąjungoje.

Kosovas, buvusi Serbijos provincija, oficialiai atsiskyrė 2008-aisiais po partizaninio karo, bet Belgradas jo nepriklausomybės niekada nepripažino.

Anksčiau trečiadienį Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius pareiškė, kad neatnaujins dvišalio dialogo, kol Priština atšauks 10 proc. muito tarifą, prieš dvi savaites įvestą serbiškai produkcijai.

Tokius muitus jau buvo sukritikavusi Europos Sąjunga.

Pasak Kosovo muitinės tarnybos, dėl šios priemonės Serbijos prekių importas sumažėjo perpus.

Serbija yra Kosovo didžiausia prekybos partnerė Balkanų regione – jos eksportuojamų prekių vertė kasmet viršija 400 mln. eurų.

Anot Prištinos, Kosovą pripažįsta apie 115 šalių, tačiau dėl Serbijos sąjungininkių Rusijos ir Kinijos veto jam neleidžiama prisijungti prie Jungtinių Tautų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas