Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kreditoriai galės reikalauti Simono Freakley grąžinti pinigus

Už 8 dienas darbo buvusiam „Snoro“ administratoriui Simonui Freakley su komanda buvo sumokėta 17,5 mln. litų. Kaip per savaitę buvo išleisti milijonai, bus aišku tik po to, kai banko kreditorių susirinkimui bus pateiktos atitinkamos ataskaitos. Jei kreditoriams suma pasirodys nepagrįsta, jie galės reikalauti, kad Simonas Freakley grąžintų dalį pinigų.
Simonas Freakley
Simonas Freakley / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas Seime kalbėdamas apie laikinojo bankrutuojančio banko „Snoras“ administratoriaus Simono Freakley algą, sakė, kad ir kitos valstybės, kurių bankai bankrutuoja, atseikėja bankroto administratoriams panašias sumas, ir Lietuva čia niekuo neišsiskiria.

Klaustukų dar daug

Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro „Adminbiuras“ (Lietuvos bankas norėjo, kad ši įmonė administruotų „Snoro“ bankrotą) vadovas Aurimas Valaitis 15min.lt kalbėjo, kad informacija apie tai, kokias sumas ir kokiems tikslams išleido S.Freakley, paaiškės tik po kreditorių susirinkimo. Bankroto administratorius Neilas Copperis ataskaitoje privalės nurodyti, kas nuveikta iki bankroto bylos iškėlimo, kol dirbo laikinasis banko administratorius. N.Cooperis taip pat turės parodyti, kokius turtus surado, kokius pasiūlymus teikė kreditoriams, kokius mato būdus susigrąžinti turtą, ir turės atsiskaityti už kiekvieną išleistą litą.

„Kreditorių susirinkimas ar vėliau kreditorių komitetas gali nepritarti šitoms išlaidoms, jei matys, kad buvo nepagrįstai išleista per daug pinigų ir jeigu tokios išlaidos nepateisino rezultatų. Jie galės tada prašyti administratoriaus tas lėšas sugrąžinti atgal“, – pasakojo A.Valaitis.

Kreditorių susirinkimas bus šaukiamas tada, kai bus įvertinti visi kreditoriniai reikalavimai. Kadangi juos pateikti kreditoriai dar gali iki vasario 10-osios. Vadinasi, susirinkimas greičiausiai įvyks tik pavasarį.

„Teoriškai, galėjo tiek pasiprašyti. Mes negirdime viešojoje erdvėje tų išlaidų detalizavimo. Mes nežinome, kiek gauta paslaugų iš trečiųjų asmenų, kokius biudžetus sudarė darbo mokesčio fondai“, – sakė A.Valaitis.

Jo teigimu, jei bankrotą administruotų lietuviška įmonė, jis galbūt kainuotų pigiau, nes būtų kreipiamasi į daugiau lietuviškų įmonių, teisininkų, kitų konsultantų.

Jei bankrotą administruotų lietuviška įmonė, jis galbūt kainuotų pigiau, nes būtų kreipiamasi į daugiau lietuviškų įmonių, teisininkų, kitų konsultantų.

Teismo numatyta maksimali bankroto administravimo kaina – 60 mln. Lt. Į sumą įeina atlygis bankroto administratoriui ir jo samdomiems konsultantams, banko operacinės paslaugos, turto apsauga, su darbo santykiais susijusios išlaidos, ūkinės išlaidos ir pan.

Neilo Cooperio komandoje nuolat dirba 67 užsienio ir 27 Lietuvos finansų, audito, teisės, bankininkystės, turto vertinimo ir išieškojimo ekspertai.

Banko „Snoras“ administratorius šiuo metu valdo per 70 nuosavybės objektų Lietuvoje, Estijoje, Rusijoje ir Prancūzijoje.

Didelė dalis pasigesto turto yra užsienio šalyse –  Austrijoje, Kaimanų Salose, Estijoje, Prancūzijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Ukrainoje.

Kiek moka kiti

Investuotojų asociacijos ekspertas Vytautas Plunksnis 15min.lt sakė, kad žmones „nuogi skaičiai gali šokiruoti“. Todėl kalbant apie bankroto administravimo kainą reikėtų ją lyginti su banko turtu arba įsipareigojimais.

Lietuvos bankas pateikia duomenis, kad, pavyzdžiui, už banko „Lehman Brothers“ bankrotą per keturis mėnesius administratoriui buvo sumokėti 24,3 mln. JAV dolerių ir 300 tūkst. JAV dolerių kompensacija (apie 0,6 proc. banko turto, procesas nebaigtas).

„Bank of Credit and Commerce International“ bankrotas jau kainavo 1,7 mlrd. JAV dolerių (22 proc. banko turto, procesas baigtas).

Tuo metu „Snoro“ bankroto administravimui jau išmokėti 17,5 mln. Lt sudaro 0,22 proc. banko turto.

„Jeigu banko turtas ar įsipareigojimai yra 7–8 mlrd. litų, tai iš esmės tas dydis nėra nesuvokiamas ar pernelyg didelis. Žiūrint atskiras pozicijas, galbūt kažkurį konsultantą, kuris dabar dirba už tūkstantį eurų per valandą, galbūt galima pasisamdyti už 700, bet ar Lietuvoje yra tokio lygio administratorius, kuris galėtų tokios vertės turtą tinkamai administruoti, čia yra didelis klausimas“, – svarstė V.Plunksnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito