Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kriptovaliutų rinka valdžiai kelia nerimą, bet verslas tų baimių nesupranta

Planuojama, kad Lietuvos kriptovaliutų rinką reglamentuosiantys įstatymai Seimą pasieks dar balandį ar gegužę. Šioje srityje Lietuva ketina sekti Estijos pavyzdžiu – šaliai sugriežtinus tokių įmonių veiklą sumažėjo keityklų. Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta sako, kad dabar šalyje veikia 250 kriptokeityklų ir tai, pasak jo, kelia nerimą.
„Bithumb“ kriptovaliutų keitykla vienos kibernetinės atakos metu prarado 31 mln. JAV dolerių vertės turto
„Bithumb“ kriptovaliutų keitykla vienos kibernetinės atakos metu prarado 31 mln. JAV dolerių vertės turto / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie Lietuvos kriptovaliutų rinkos dabartį, ateitį, reguliavimą portalo 15min laidoje „15/15“ diskutavo Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas ir investuotojas, „Decentralised Investment Group“ prezidentas Justas Pikelis.

– Mykolai, pirmiausia jūsų noriu pasiteirauti, kodėl ši tema dabar svarbi? Ar yra žinių, kad per kriptokeityklas, kurios veikia Lietuvoje, yra keičiami rubliai į kriptovaliutas?

M.Majauskas: Aš galbūt pradėsiu šiek tiek plačiau. Europos centrinio banko vadovė madam Christine Lagarde prieš kelias dienas atkreipė dėmesį, kad būtina griežtinti kriptovaliutų rinkos reguliavimą, nes būtent kriptoturto pagalba gali būti bandoma išvengti Europos Sąjungos pritaikytų sankcijų Baltarusijos ir Rusijos juridiniams ir fiziniams asmenims.

Matome tam tikras tendencijas, jog didėja rublių keitimas į kriptoturtą ir yra atitinkamai susijusios rizikos. Europos Sąjunga dar iki karo pradžios planavo sugriežtinti kriptosektoriaus reguliavimą taip, jog įsigaliotų vieningas reguliavimas nuo 2025 metų sausio pradžios. Tačiau dalis šalių, matydamos, jog rizikos didėja taikant sankcijas, nelaukia 2025 metų ir imasi pačios griežčiau reguliuoti kriptosektorių.

Neatidėliotinai turime griežtinti kriptosektoriaus reguliavimą Lietuvoje taip, jog tas sektorius būtų stabilus ir tvarus.

Lietuvoje toks poreikis taip pat yra. Mes matome sparčiai augantį subjektų skaičių, kuris kuriasi Lietuvoje, tai kriptovaliutų keityklos, kurios ir gali būti panaudotos asmenų, kurie dar galbūt nėra sankcijų sąraše, bet yra susiję su sankcionuotais asmenimis, tokiu būdu bandant keisti jų turimas finansines lėšas į kriptoturtą, kurį vėliau gali būti sunkiau sankcionuoti, sunkiau areštuoti, sunkiau surasti, pagauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas