Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

L.Darulienė. Vienoda kainodara franšizės tinkle kelia riziką pažeisti konkurencijos teisę

Konkurencijos taryba prieš savaitę priėmė pirmą Lietuvos praktikoje sprendimą dėl pažeidimo, susijusio su franšizės sutartimis. Konkurenciją ribojantis susitarimas nustatytas vertinant vieno franšizės tinklo – nekilnojamojo turto agentūrų „Capital“ – narių veiklą.
Lina Darulienė
Lina Darulienė / Bendrovės nuotr.

Verslas neretai franšizę supranta kaip sutartį, kuri įgalina ne tik naudoti franšizės davėjo prekės ženklą, know-how, platinti jo tiekiamas prekes, bet ir palaikyti vienodą kainodarą franšizės tinkle. Visgi konkurencijos teisė draudžia franšizės davėjui ir gavėjui susitarti dėl minimalios ar fiksuotos prekių ar paslaugų kainos, už kurią franšizės gavėjas parduos prekes rinkoje.

Konkurencijos taryba nustatė, kad nekilnojamojo turto agentūros – vieno franšizės tinklo narės – tarėsi ne tik su franšizės davėja dėl minimalaus agentūrų komisinių dydžio, bet ir tarpusavyje. Konkurencijos taryba kvalifikavo pažeidimą ne kaip vertikalų konkurenciją ribojantį susitarimą, bet kaip konkurentų kartelį.

Konkurencijos taryba pažymėjo ir tai, kad franšizės sutartyse nebuvo įvardintos paslaugų teikimo kainos, tačiau pasitarimai dėl vienodos kainodaros franšizės tinkle vyko tinklo narių ir franšizės davėjo susitikimų metu bei susirašinėjant elektroniniu paštu.

Nors šalys teigė, kad komunikacija dėl kainų buvo tik franšizės davėjo rekomendacija, Konkurencijos taryba sprendė, kad susitarimas kvalifikuotinas kaip kartelis – konkurentų susitarimas dėl minimalios paslaugų kainos nustatymo. Šalys taip pat įrodinėjo, kad realiai tokių sutartų kainų nebuvo laikomasi, bet Konkurencijos taryba sprendė, kad susitarimas riboja konkurenciją pagal savo tikslą ir jo praktinis įgyvendinimas neturi reikšmės pažeidimo vertinimui.

Galiausiai, nors dalis tinklo narių pasyviai stebėjo ar ignoravo komunikaciją kainų klausimu ir dėl to nagrinėjant atvejį siekė įrodyti, jog pažeidime nedalyvavo, Konkurencijos taryba konstatavo, kad jie vis tiek tapo draudžiamo susitarimo dalyviais, kadangi žinodami apie vykstančią komunikaciją kainų klausimu, tinkamai nuo tokio susitarimo neatsiribojo, aiškiai ir nedviprasmiškai pareikšdami kitiems tinklo nariams apie savo valią tokio susitarimo nesilaikyti.

Už konkurencijos teisės pažeidimą daugeliui franšizės tinklo narių paskirta maksimali bauda, siekianti 10 procentų bendrųjų metinių įmonės pasaulinių pajamų praėjusiais finansiniais metais. Bendra paskirtų baudų suma viršija 600 000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius