Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

L.Savickas: darbo rinkoje – pirmieji atsigavimo ženklai

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas tvirtina, kad Lietuvoje stebimi pirmieji pozityvūs signalai darbo rinkoje: daugiau darbuotojų įdarbinama negu atleidžiama, šį pirmadienį pirmą kartą nedarbas mažesnis negu prieš savaitę, mažėja mokestinių nepriemokų. Be to, traukiasi skaičius darbuotojų, esančių prastovose ir pasiėmusių nedarbingumo pažymėjimą.

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje tvirtino, kad jau ne pirmą savaitę iš eilės stebima teigiama priėmimų ir atleidimų iš darbo tendencija.

„Gegužę priėmimų į darbą skaičius daugiau nei 6 tūkst. viršijo atleidimų skaičių. Ši tendencija stebima ir pirmąją birželio savaitę. Priėmimų į darbą skaičius žymiai auga. Pranešimų apie priėmimus į darbą, kurių buvo beveik 20 tūkst., skaičius daugiau nei 12 tūkst. viršijo atleidimų skaičius“, – informavo L.Savickas.

VIDEO: L.Savickas: Lietuvoje stebimi pirmieji pozityvūs signalai darbo rinkoje

Pasak jo, nuo gegužės 5 dienos, paskelbus karantino švelninimą, įdarbinimo atotrūkis pradėjo nuosekliai mažėti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lukas Savickas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lukas Savickas

Pastebima, kad darbuotojai vėl grįžta į apgyvendinimų ir maitinimo veikos sektorių – teigiamas balansas siekė 4 proc. visų apdraustųjų skaičiaus.

Auga ir darbuotojų paklausa privačiuose darbo paieškos portaluose. Nors ji vis dar trečdaliu mažesnė negu pernai, naujų skelbimų skaičius 1 proc. didesnis negu praėjusią savaitę.

Registruotas nedarbas išliko stabilus ir siekia apie 11,8 proc. Be to, keičiasi ir anksčiau vyravusi neigiama tendencija, kad kiekvieną pirmadienį registruotų bedarbių skaičius didesnis už praėjusį pirmadienį.

„Pirmą pirmadienį nuo karantino pradžios stebime mažesnį registruotų bedarbių skaičių, lyginant su ankstesniu pirmadieniu. Daryti išvadas dar anksti, bet pirmosios pokyčių tendencijos matomos“, – pabrėžė L.Savickas.

Mažėja pasiėmusių nedarbingumo pažymėjimą

Į darbą sugrįžta ir darbuotojai, kurie dėl epidemiologinės situacijos buvo pasiėmę nedarbingumo pažymėjimą. Pasibaigus mokslo metams nedarbingumo pažymėjimo nebegali imti pradinukus auginantys tėvai.

Pasak L.Savicko, dėl epideminės situacijos galiojančių nedarbingumo pažymėjimų sumažėjo 40 proc. – nuo 50 tūkst. iki 30 tūkst.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Planuojama, kad pasibaigus karantinui nedarbingumo pažymėjimų dėl epideminės situacijos skaičius turėtų sumažėti iki minimalaus skaičiaus – kelių tūkstančių, dengiančių tik rizikos grupes ar asmenis, esančius saviizoliacijoje.

„Pastebimi karantino švelninimo rezultatai – mažėja asmenų nemokamose atostogose, dėl epideminės situacijos išduotų nedarbingumo pažymėjimų skaičius, į prastovas išėjusių darbuotojų skaičius. Matome, kad darbuotojai grįžta į darbo vietas sektoriuose, kur karantino apribojimai buvo griežčiausi“, – apibendrino L.Savickas.

Sumažėjo mokesčių nepriemokų

Teigiamų ženklų L.Savickas įžvelgė ir kalbėdamas apie verslo likvidumą. Pirmą kartą nuo karantino pradžios sumažėjo iki tol tik augusi mokestinių nepriemokų suma.

Atidėtų mokesčių sumažėjo 14 mln. eurų ir šiuo metu siekia 460 mln. eurų.

„Tai simbolis, kad įmonės, kurios atidėjo anksčiau mokesčius, vėl pradėjo mokėti įmokas“, – teigiamų ženklų įžvelgia L.Savickas.

„Tai pirmieji simboliai, kad ne tik stabilizuojasi situacija, bet ir yra pozityvesnių pirmųjų signalų“, – pridūrė jis.

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas taip pat džiaugėsi, kad sparčiau juda ir ekonomikos skatinimo plane numatytos lėšos. Vis dėlto verslininkai priežasčių džiaugtis nemato, nes iš 4,4 mlrd. eurų, numatytų pagelbėti verslui, panaudota tik 10,4 proc., arba 463 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas