Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LAT: 0,5 mln. eurų „Bona Diagnosis“ ir „Rouen Grains LV“ sandoris buvo apsimestinis

Lietuvos Aukščiausias Teismas (LAT) padėjo tašką prokurorų ir dviejų Lietuvos bei Latvijos įmonių ginče dėl, anot teismų, apsimestinio greitųjų COVID-19 testų tiekėjų paieškos sandorio siekiant pasisavinti valstybės lėšų.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

LAT sausio 4 dieną galutinai nutarė, kad medicinos įrangos įmonės „Bona Diagnosis“ ir Latvijos „Rouen Grains LV“ 2020 metais pasirašyta 0,5 mln. eurų vertės bendradarbiavimo sutartis dėl greitųjų testų paieškos yra negaliojanti, todėl pritaikyta restitucija – „Rouen Grains LV“ įmonei „Bona diagnosis“ turi sumokėti beveik 455 tūkst. eurų.

LAT atmetė „Rouen Grains LV“ skundą ir paliko nepakeistą Apeliacinio teismo 2023-ųjų vasario sprendimą. 

LAT konstatavo, kad prokuroras gindamas viešąjį interesą ginčijo „Bona diagnosis“ ir „Rouen Grains LV“ sutartį kaip tariamą sandorį, sudarytą siekiant pasisavinti valstybės lėšų.

„Bylą nagrinėję teismai tinkamai aiškino ir taikė teisės normas, reglamentuojančias viešojo intereso gynimą, bei pagrįstai pripažino ieškovo (prokuroro) teisinį suinteresuotumą nuginčyti atsakovių „Bona diagnosis“ ir „Rouen Grains LV“ sudarytą bendradarbiavimo sutartį kaip tariamą sandorį“, – rašoma LAT nutartyje. 

„Rouen Grains LV“ ginčijo prokuroro suinteresuotumą pripažinti sutartį niekine, tačiau teismai pažymėjo, kad prokuroras turi ginti viešąjį interesą, ypač kilus grėsmei, kad valstybei priteista 4 mln. eurų suma gali būti neatgauta.

„Rouen Grains LV“ LAT įrodinėjo, kad žemesni teismai neįvertino to, jog sprendžiant dėl Latvijos įmonės neegzistuoja viešasis interesas, nes jis jau buvo apgintas priteisus iš kitų atsakovių valstybės naudai visas prašytas sumas.

Tuometiniam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai 2020 metų kovo 19 dienos įsakymu skyrus Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai 6 mln. eurų greitiesiems COVID-19 testams įsigyti, tą pačią dieną laboratorija su bendrove „Profarma“ pasirašė sutartį dėl jų įsigijimo.

Pastaroji kovo 19-ąją pasirašė sutartį su „Bona diagnosis“, o ši – su „Rouen Grains LV“ – dėl potencialių gamintojų ar pardavėjų, galinčių tiekti testus, paieškos. Pagal šią sutartį „Bona diagnosis“ pervedė „Rouen Grains LV“ 454,9 tūkst. eurų.

Lietuvos apeliacinis teismas 2022 metais prokurorų prašymu minėtas sutartis, išskyrus su „Rouen Grains LV“, pripažino niekinėmis bei pritaikė restituciją – „Profarma“ turėjo valstybei sumokėti 145,2 tūkst. eurų, o „Bona diagnosis“ – 4 mln. eurų.

Bylos dalį dėl „Bona diagnosis“ ir „Rouen Grains LV“ sutarties tuomet grąžinus Vilniaus apygardos teismui jis sutartį panaikino. Tiek jis, tiek vėliau Apeliacinis teismas nutarė, kad yra pakankamas pagrindas pripažinti „Bona diagnosis“ ir „Rouen Grains LV“ sutartį negaliojančia kaip tariamą sandorį, sudarytą tik dėl akių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas