Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
17:05

Latvijoje Vakarų Nilo karštinė pirmąkart diagnozuota nugaišusiam paukščiui

Latvijos maisto saugumo, gyvūnų sveikatos ir aplinkos mokslininų tyrimų instituto „Bior“ laboratorijoje patvirtintas pirmasis Latvijoje Vakarų Nilo karštinės atvejis – nugaišusio laukinio paukščio užsikrėtimas.
Andre M. Chang / ZUMAPRESS.com
Andre M. Chang / ZUMAPRESS.com

Vakarų Nilo virusas buvo aptiktas nugaišusio aštriašnipio vanago mėginyje, pateiktame mirties priežasčiai nustatyti, pranešė „Bior“ atstovai.

Jie paaiškino, kad Vakarų Nilo karštligė – uodų platinama infekcinė liga, kuria suserga paukščiai ir arkliai, rečiau – kitų rūšių gyvūnai. Viruso nešiotojai yra paukščiai, tačiau juo užsikrėsti gali ir žmonės, bet nuo žmogaus žmogui infekcija nepersiduota.

Daugeliu atvejų Vakarų Nilo virusas sukelia lengvą negalavimą ūmaus karščiavimo forma – į gripą panaši liga, retais atvejais išsivysto encefalito simptomai.

Vakarų Nilo karštinės atvejų buvo nustatyta Lenkijoje.

Pirmąkart šis virusas iš karščiuojančių pacientų kraujo buvo išskirtas 1937 metais Ugandoje. Jis priskiriamas endeminių virusų grupei (nuolat aptinkamų populiacijoje). Europoje kasmet pranešama apie pavienius šios ligos atvejus, taip pat apie sezoninius protrūkius Pietų, Rytų ir Vakarų Europos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas