Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos ekonomikos traukinys – greitesnis nei Lietuvos ir Estijos

Pirminius bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo įverčius jau yra paskelbusios visos trys Baltijos ekonomikos. Pirmojo šių metų ketvirčio duomenys rodo, kad Lietuvos ir Estijos ekonomikų metinis augimas siekė 3,9 proc., tuo metu Latvijos – 6,8 proc., praneša „Finasta“.
Latvijos pinigai
Latvijos pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Lietuvos ir Estijos ekonomikų plėtra lėtėjo palyginti su IV ketv., kai siekė atitinkamai 4,4 proc. ir 4,5 proc. Tuo tarpu Latvijos BVP dar nepraranda pagreičio – 2011 m. IV ketv. ji augo lėčiau palyginti su pirmuoju – 5,7 proc.

Vertinant visas tris ekonomikas kartu, didesnį netikėtumą pateikė tik Latvijos statistika. Ekonomistų prognozės neišsipildė - šalies BVP augimas ne tik nelėtėjo, bet ir buvo sparčiausias nuo pat 2007-ųjų pabaigos. Viena tokio pokyčio priežasčių – ligšiolinis gana lėtas Latvijos BVP augimas, palyginti su sparčiau atsigavusiomis Baltijos kaimynėmis.

„Panašu, kad Latvijos ekonomika dar atsigriebia, ko nespėjusi, tačiau vargu, ar ilgainiui atrems platesnio masto tendencijas Europoje. Ypač kai I ketv. svarbiu ekonomikos varikliu Latvijoje tebėra pramonė ir užsienio prekyba,“ – teigia banko „Finasta“ vyr. ekonomistė Rūta Medaiskytė.

Latvijos ekonomika Europos Sąjungoje tebėra labiausiai nutolusi nuo prieškrizinio lygio.

Bankas „Finasta“ balandį prognozavo Lietuvos ir Latvijos BVP 2012 metais augsiant 2,0 proc., Estijos – 3,0 proc. Pasak banko ekonomistės, atsižvelgiant į I ketv. skaičius, šios prognozės gali būti pakoreguotos į teigiamą pusę, tačiau pokytis neturėtų būti itin žymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito