Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 13 /09:51

Latvijos reguliuotojas stabdo „Baltic International Bank“ finansinių paslaugų teikimą

Siekdama užtikrinti Latvijos finansų sektoriaus stabilumą ir apsaugoti banko klientų bei kreditorių interesus, Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisijos (FKRK) valdyba pirmadienio vakare įvykusiame neeiliniame posėdyje nusprendė sustabdyti „Baltic International Bank“ finansinių paslaugų teikimą.
Latvijos vėliava
Latvijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Latvija Bankas

Finansų priežiūros institucija pripažino, kad „Baltic International Bank“ žlunga arba gali žlugti, ir nusprendė nesiimti veiksmų jam pertvarkyti, o tai reiškia, kad nebus imtasi jokių veiksmų banko veiklai stabilizuoti.

Komisija savo sprendime nurodė, kad bankas nuo 2022 metų gruodžio 12 dienos 18 val. turi sustabdyti visų paslaugų teikimą, įskaitant klientų sandorių vykdymą. Tai reiškia, kad nuo minėtos valandos sustabdytas „Baltic International Bank“ mokėjimo kortelių ir elektroninio banko veikimas bei mokėjimų vykdymas.

Toks sprendimas buvo priimtas siekiant užkirsti kelią staigiam masiniam indėlių atsiėmimui ir apsaugoti banko klientų bei kreditorių interesus.

Sprendimą pripažinti, kad „Baltic International Bank“ žlunga arba gali žlugti, FKRK pagrindė tuo, kad bankas nesugeba užtikrinti gyvybingos verslo strategijos įgyvendinimo ilguoju laikotarpiu.

Dabartinė banko veiklos strategija neatitinka jo galimybių ir negali būti įgyvendinta, todėl bankas jau ilgą laiką nesugeba užtikrinti pelningo verslo modelio, pažymėjo komisija.

Jos vertinimais, banke taip pat yra didelių vidaus valdymo trūkumų, be kita ko, pinigų plovimo, teroristų finansavimo ir masinio naikinimo ginklų platinimo prevencijos srityse.

Nepaisant FKRK pastangų siekti banko pažangos šalinant šiuos trūkumus, bankas neužtikrino savo veiklos atitikties reguliavimo reikalavimams, kurie taikomi kredito įstaigų veiklai, ir nepadarė pažangos: bankas ir toliau veikia nuostolingai, nesugeba atkurti pelningumo, neužtikrina tinkamos vidaus kontrolės sistemos ir neturi stabilios ateities vizijos, pažymėjo komisija.

Vykdydama Latvijoje licencijuotų kredito įstaigų priežiūrą, FKRK nuolat vertina „Baltic International Bank“ veiklos strategiją, jos įgyvendinimo procedūras ir priemones, siekdama įvertinti, kaip bankas užtikrina atitiktį reguliavimo ir rizikos valdymo reikalavimams, rašoma komisijos pranešime.

Komisijos turimais duomenimis, šių metų gruodžio 2-ąją „Baltic International Bank“ turėjo 1580 klientų, iš jų 280 savo sąskaitose nelaikė jokių lėšų.

Pagal indėlių draudimo įstatymą, valstybė garantuoja indėlių iki 100 tūkst. eurų grąžinimą ir, išankstiniais vertinimais, 1012 banko klientų tokiu būdu atgaus visą savo indėlių sumą.

Komisija žada pasirūpinti, kad indėlių garantuoto grąžinimo procesas būtų kuo spartesnis ir patogesnis klientams, ir artimiausiu metu praneš apie tolesnius veiksmus.

Antradienio vidurdienį FKRK rengia spaudos konferenciją, kurioje informuos apie priimtus sprendimus dėl „Baltic International Bank“.

Šių metų kovą „Baltic International Bank“ skelbė, kad jo kontrolinio akcijų paketo savininkai – Valerijus ir Vilorijus Belokoniai – susitarė su JAE šeichu Sheikhu Hamadu bin Khalifa bin Mohammed al Nahyanu dėl šių akcijų pardavimo, kurį įgyvendinus jis taptų pagrindiniu banko akcininku.

Sandorį buvo planuota užbaigti gavus Europos Centrinio Banko (ECB) ir FKRK leidimą.

Šių metų rugpjūtį FKRK bankui skyrė 5,325 tūkst. eurų baudą už laiku nepateiktą ir nepaskelbtą metinę ataskaitą.

Per šių metų devynis mėnesius „Baltic International Bank“ patyrė 7,186 mln. eurų nuostolius – 3,6 karto didesnius negu tuo pat laikotarpiu pernai. Banko turtas rugsėjo 30-ąją sudarė 195,29 mln. eurų ir buvo 7,1 proc., arba 14,88 mln. eurų mažesnis negu 2021 metų pabaigoje.

Jo kapitalas ir atsargos per devynis mėnesius sumažėjo 8,3 proc. ir rugsėjo pabaigoje sudarė 33,519 mln. eurų.

2021 metų pabaigoje „Baltic International Bank“ buvo dešimtas pagal turto vertę bankas Latvijoje, o pagrindiniai jo akcininkai buvo Valerijus Belokonis (44,43 proc. akcijų) ir Vilorijus Belokonis (24,82 proc.).

Preliminariais duomenimis, 2021-aisiais bankas uždirbo 870 tūkst. eurų pelno, o jo turto vertė metų pabaigoje siekė 210,795 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas