Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LBA bankų paslaugų krepšelį vadina populistiniu, vartotojų atstovai – lauktu, optimaliu

Lietuvos bankui (LB) antradienį patvirtinus 2025–2027 metais galiosiančią pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšelio kainą ir sudėtį, Lietuvos bankų asociacija (LBA) jį vadina populistiniu ir ypatingai dosniu, o vartotojų atstovai –  lauktu, optimaliu ir atspindinčiu daugelio vartotojų interesus. 
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Bankas

„LBA šiandien Lietuvos banko pristatytą naują pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšelio kainą ir sudėtį vertina neigiamai atkreipdama dėmesį, kad spaudimą suteikti daugiau paslaugų už mažesnę kainą vertina kaip populizmą“, – teigiama LBA antradienį išplatintame pranešime. 

Anot asociacijos, paslaugų kainų reguliavimo praktika neatsižvelgiant į jų kaštus neatitinka centrinio banko tikslo užtikrinti finansų sistemos stabilumą, be to, formuodamas bazinio krepšelio kainodarą LB „niekada neklausė kredito įstaigų apie jų kaštus teikiant tokią paslaugą“.

Tuo metu Vartotojų aljanso viceprezidentas advokatas Rytas Jokubauskas sako, kad centrinio banko patvirtintas  krepšelis yra teisingas, o jo sudėtis optimali. 

„Mes labai jo laukėme. Galvojame, kad jis yra teisingas, didžiosios dalies vartotojų interesams atstovaujantis sprendimas. Pagrindinis siekis dabar yra, kad gyventojai iš tikrųjų naudotųsi šia paslauga“, – BNS antradienį sakė R. Jokubauskas.

„Pats bendras principas, kurio buvo siekta, kad tai patenkintų 90 proc. Lietuvos gyventojų poreikius, mes labai šitam siekiui pritariame ir manome, kad paslaugų krepšelio sudėtis yra optimali“, – pridūrė Vartotojų aljanso atstovas.

LBA teigimu, didžiausią nerimą jos nariams kelia tai, kad naujame krepšelyje nemokama pinigų išgryninimo suma didinama nuo 550 iki 800 eurų, kai pernai gyventojai vidutiniškai per mėnesį išsigrynindavo 268 eurus.

„Kredito įstaigos fiksuoja, kad mažėja atsiskaitymų grynaisiais. Ekonomistai pastebi mažėjančią šešėlinės ekonomikos dalį. Tad kokią žinią siunčia Lietuvos bankas, drastiškai didindamas išsigryninimo limitą? Mums skamba kaip grįžimas prie šešėlinės ekonomikos skatinimo“, – pranešime teigė LBA prezidentė Eivilė Čipkutė. 

Būtiniausių bankų paslaugų krepšelį turintys gyventojai nuo kitų metų galės nemokamai išsigryninti iki 800 eurų per mėnesį – 45 proc. daugiau nei dabar (550 eurų), taip pat atlikti 15 mokėjimo pavedimų vietoj 10.

Tuo metu pats paslaugų krepšelis, įstatymu susiejus jį su minimalia mėnesio alga (MMA), gyventojams nuo 2025-ųjų sausio atpigs nuo 1,47 iki 1 euro, o socialiai remtiniems asmenims – nuo 0,73 iki 0,5 euro per mėnesį. 

Su MMA susietą krepšelio kainą, ją perskaičiuojant kas trejus metus, Seimas įstatymu įteisino birželį.

Būtiniausių paslaugų krepšelį privalo teikti kredito įstaigos, teikiančios visas šias paslaugas.

Lietuvos banko duomenimis, dabar pagrindine mokėjimo sąskaita naudojasi apie 64 tūkst. šalies gyventojų. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas